Faptele lui Basescu vor fi anchetate de o comisie parlamentara

Faptele lui Basescu vor fi anchetate de o comisie parlamentara

0 234

Dupa ce cu o zi inainte pesedistii anuntau ca nu vor mai propune infiintarea unei comisii de ancheta pentru suspendarea presedintelui, dar vor sustine o astfel de initiativa, miercuri, senatorii si deputatii au decis infiintarea unei astfel de comisii parlamentare.


Votul a fost covarsitor in favoarea infiintarii comisiei, 258 de parlamentari sustinand initiativa Partidului Conservator. Doar 76 de senatori si deputati au fost impotriva, iar 18 s-au abtinut.


Comisia a fost ceruta de parlamentarii PC, care sustin ca este necesar ca vinovatia sefului statului in ceea ce priveste incalcarea constitutiei trebuie anchetata si dovedita de o comisie speciala. Propunerea PC a fost sustinuta de toate partidele parlamentare cu exceptia democratilor. Dupa discutii, presedintele acestei comisii a fost numit presedintele PC Dan Voiculescu. Din aceasta comisie vor face parte 15 membri, deputati si senatori, cu exceptia celor democrati. Democratii au anuntat insa ca renunta la cele patru locuri care le-ar fi revenit si vor sesiza Curtea Constitutionala referitor la aceasta decizie a majoritatii alesilor. Activitatea parlamentarilor care vor ancheta faptele presedintelui Traian Basescu se va incheia odata cu adoptarea unui raport care va fi trimis Curtii Constitutionale.


Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, pe de alta parte, ca PNL sustine infiintarea acestei comisii, pentru ca nu considera ca solicitarea PSD de suspendare a sefului statului contine suficiente argumente.


Din comisia de ancheta vor face parte: Crin Antonescu, Norica Nicolai si George Scutaru (PNL), Serban Nicolae, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Mihai Tudose si Doru Ioan Taracila (PSD), Mate Andras (UDMR), Valentin Dinescu (PRM), Ibram Iusein (minoritati). Raportul comisiei parlamentare trebuie prezentat camerelor reunite pana cel tarziu pe 21 martie 2007.


?


Inainte de infiintarea comsiei, Parlamentul s-a pronuntat asupra suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu. Social-democratii au adus presedintelui peste 25 de acuzatii de incalcare a Constitutiei si a atributiilor care ii revin. Initiativa social-democrata a fost sustinuta de parlamentarii PRM, dar si de cei ai PC.


Presedintele nu a fost prezent la sedinta comuna a Parlamentului. Basescu a trimis o scrisoare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, in care apreciaza ca prezenta sa la aceasta sedinta nu este necesara. Seful statului spune ca asupra acuzatiilor care i se aduc se va pronunta Curtea Constitutionala, si, daca va fi cazul, electoratul, care va fi chemat la referendum.


?


Titus Corlatean a prezentat documentul redactat de PSD prin care se cere suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Textul mentioneaza ca faptele si vorbele sefului statului pun in pericol democratia. PSD il considera pe Basescu vinovat de o conducere autoritara si depasirea atributiilor constitutionale, de denigrarea si perturbarea functionarii institutiilor publice. Actiunile sefului statului au afectat prestigiul acestor autoritati in tara si al Romaniei peste hotare. Basescu a intretinut mereu atmosfera de instabilitate si conflict, a dus o campanie de atatare a societatii civile impotriva autoritatilor publice. Traian Basescu a tratat partidele politice cu dispret si aroganta. PSD taxeaza si interventiile presedintelui pentru a influenta masuri economice sau administrative. Corlatean a precizat ca si participarea la sedinta de guvern de miercuri este „fara drept”.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.