Face SRI politie politica in folosul lui Basescu?

Face SRI politie politica in folosul lui Basescu?

0 192

SRI face politie politica in folosul lui Basescu , este concluzia Grupului de Investigatii Politice, GIP, condus de Mugur Ciuvica. In data de 23 septembrie, Grupul a dat publicitatii 2 adrese din care reiesea monitorizarea senatorului liberal Norica Nicolai si urmarirea unui partid politic, aducandu-se drept probe doua adrese ale serviciului.


La audierile Comisiei parlamentare de control a SRI, seful institutiei, ?George Cristian Maior a negat orice actiuni de politie politica. El a vorbit totusi despre existenta unui anumit grup de evidenta care s-ar ocupa de ofiterii sub acoperire ai serviciului.


Avand in vedere ca SRI respinge acuzatiile aduse, GIP a adus noi dovezi privind implicarea Serviciului Roman de Informatii in activitati de politie politica. Astfel au fost scoase la iveala chiar originalele celor doua adrese plus altele doua.


Una dintre cele doua noi adrese are urmatorul continut: “Domnule Director, Informatia prezentata se refera la intentia P.S.D. de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor”.? Cealalta adresa are urmatorul continut: “Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale P.N.L.”. Aceasta adresa este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005.


Fotografii ale celor 4 adrese si variantele scanate ale acestora se gasesc la adresa: http://grupul.ro/files/Adrese_SRI_originale/


Concluziile GIP in urma analizei celor 4 documente sunt, citam:


“SRI face politie politica. Directorul SRI a mintit cind a declarat ca serviciul nu monitorizeaza partide si oameni politici. Dimpotriva, documentele pe care le publicam dovedesc ca Grupul de Evidenta, unitatea din SRI responsabila de ofiterii acoperiti, spioneaza partide politice si parlamentari romani. Adresa referitoare la Victor Ponta este cit se poate de graitoare: In acest caz, Grupul de Evidenta realizeaza o informare despre dispute interne din PSD. (Victor Ponta a fost schimbat de PSD din functia de secretar al Camerei Deputatilor in septembrie 2006). In plus, schimbarea din functie a unui secretar al Camerei Deputatilor, este un fapt politic banal, ce tine de functionarea acestei institutii (membrii Birourilor Permanente sint alesi, din 6 in 6 luni, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare). Daca Grupul de Evidenta monitorizeaza pina si asemenea schimbari de rutina, este clar ca SRI supravegheaza permanent intreaga clasa politica din Romania.Politia politica este o practica a Serviciului Roman de Informatii ca institutie. Nu avem de a face cu episoade izolate. Una dintre adresele pe care le publicam azi este datata 21 octombrie 2005, ceea ce demonstreaza ca Grupul de Evidenta din SRI spioneaza partidele si liderii politici de cel putin 2 ani. Pe de alta parte, toate cele 4 adrese sint oficiale, fiind semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu. Adresele insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI. Cele doua adrese referitoare la „intentiile” PNL sint vizate si semnate de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Una dintre adrese poarta stampila institutiei.Activitatea de politie politica a SRI este coordonata de doi apropiati ai presedintelui Traian Basescu: generalul de brigada Vasile Stanciu, cel care, in calitate de „Sef al Grupul de Evidenta, semneaza cele 4 adrese si Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizeaza si semneaza doua dintre adrese.

Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu. Pe fiecare dintre adresele originale exista o apostila scrisa de mina si semnata care indica in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Notele de la SRI pe care presedintele Basescu le citeste zilnic se refera, asadar, la „afirmatiile” si „intentiile” parlamentarilor si ale partidelor politice. In calitate de beneficiar, presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sint materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamina, incercind, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.