Fabrica de placaj de la Stupini este contestata

Fabrica de placaj de la Stupini este contestata

0 70

In cartierul brasovean Stupini se inalta de zor o fabrica ce urmeaza sa produca placi de placaj din lemn.
Pe cei din zona – oameni cu dare de mana si pretentii pe masura din binecunoscutul cartier rezidential care creste fara zgomot, dar sigur – nu-i ingrijoreaza atat actualul praf (cu toate ca il invoca si pe acela) care, ca la orice constructie de asemenea anvergura, se ridica temeinic prin vazduhul imprejurimilor, cat viitorul aerului si al mediului in care vor urma sa traiasca in compania unei asemenea vecinatati.
Caci in eventualul proces de fabricatie s-ar putea sa apara folosirea formaldehidei, care este un puternic cancerigen. Si daca, din acel proces de productie, mai scapa azi un pic si maine alt pic prin mediul inconjurator, la un moment dat se poate ajunge la Dumnezeu cu mila, pe calea aerului si al apei.
De fapt aceasta fabrica de placi din lemn a functionat la Sebes, dar, pesemne, cei de acolo nu au mai agreat-o.
La Brasov insa au obtinut, cei cu fabrica, prin 2.000 sau 2002, acord de mediu, intre timp insa expirat, ceea ce face ca tot ce s-a construit pana acuma sa fie pasibil demolarii, inclusa fiind si o amenda consistenta.
Din aceste motive, tot mai numerosii rezidenti din acea parte a Stupinilor s-au pus pe scris petitii inca din septembrie trecut, numarul lor ajungand la circa 300.
De fapt ce vor petitionarii?
Sa fie asigurati, in primul rand, ca nu se va folosi in procesul de productie acea formaldehida pricinuitoare de rele, iar apoi doresc sa nu fie poluata atmosfera si apele din zona prin efectele secundare ale respectivului proces de productie.
Acuma este sezon de varf in constructii, asa ca, banuiesc, este necesar ca ambele parti – patronii viitoarei fabrici si autoritatile locale – sa se puna urgent de acord, atat pentru respectarea legii, cat si spre multumirea locuitorilor din acea zona, care devin din ce in ce mai nervosi.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.