Evolutia fumatului zilnic in Romania

Evolutia fumatului zilnic in Romania

0 122

Prevalenta fumatului zilnic in Romania a scazut de la 29,7% in 2003 la 22% in 2011, se arata intr-un studiu realizat de Ministerul Sanatatii cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dat publicitatii joi de Ziua nationala fara tutun.
Ziua Nationala fara Tutun, marcata in fiecare an in a treia joi a lunii noiembrie, are ca scop sensibilizarea populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, dar si la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.
In ultimii 5 ani, prevalenta fumatului zilnic in Romania a scazut de la 29,7% in 2003 la 22% in 2011. Fata de anul 2009, prevalenta totala a fumatului (fumatori zilnici si fumatori ocazionali) a scazut de la 32,4% la 26,2%.
‘Aceasta evolutie pozitiva are ca principala cauza faptul ca Romania a aplicat cu consecventa masurile prevazute in Conventia Cadru pentru Controlul tutunului a OMS, respectiv monitorizare, protectia populatiei fata de efectele fumului de tutun, oferirea de suport pentru renuntarea la fumat, avertizare, intarirea interzicerii publicitatii, cresterea taxelor), iar efectele au inceput sa apara’, a declarat ministrul Sanatatii Ritli Ladislau.

Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru populatia Romaniei de 5071 persoane, cu o marja de eroare de +/- 1,38.

Potrivit studiului, numarul de fumatori zilnici si ocazionali raportat la populatia totala cu varsta peste 15 ani este de 26,2%, prevalenta fumatului zilnic fiind de 22,1%. Femeile care fumeaza zilnic reprezinta 15% din populatie, iar ocazional – 3,3%. Barbatii fumeaza in numar mai mic decat in anii anteriori, dar in procent dublu fata de femei: 30,2% fumeaza zilnic, iar 5% doar ocazional.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (57,5%) au declarat ca nu au fumat deloc in viata lor, iar 5,1% au fumat, dar mai putin de 100 tigari.
De asemenea, studiul evidentiaza ca 14,6% au renuntat la tutun, adica 19,3% din barbati si 10,4% din femei.
Zilnic, fumeaza cel mai mult barbatii – 30,2%, persoanele cu varsta intre 30 si 44 de ani – 28,6%, dar foarte aproape de grupa 18-29 de ani: 28,2%, persoanele cu studii medii: 24,5%, cel mai putin fumand persoanele cu studii primare – 16,8%.

Cei mai inraiti fumatori sunt persoanele ocupate – 28,2%, elevii, studentii, pensionarii si casnicele fumand cel mai putin – 17%.
De asemenea, o alta caracteristica a fumatorilor inraiti este venitul lunar de peste 1200 lei – 26,1% si provenienta din mediul rural 25,2% (fata de 18,3% in mediul urban) sau din Bucuresti 32,4%. Cel mai putin fumeaza cei din zona de nord-est a tarii: 16,6%.

Cei mai multi sunt cei care fumeaza zilnic intre 10 si 20 tigari, iar mai mult de un pachet fumeaza doar 10% dintre intervievati.

Aproape jumatate dintre fumatorii romani (49,1%) cheltuie lunar intre 100 si 300 lei pentru tigari. Cei care cheltuie cel mai mult pentru tigari sunt din Bucuresti (12% dintre bucuresteni cheltuie peste 400 lei lunar), iar cei care cheltuie cel mai putin sunt din nord-estul tarii: 31,7% – mai putin de 100 lei in fiecare luna.

Jumatate dintre fumatori (49,2%) fumeaza tigari „normale”, dar pentru 14,8% nu conteaza tipul de tigara folosit. Tigarile de foi, trabucurile, pipa par a fi folosite cel mai mult de tinerii cu varsta intre 15 si 17 ani, desi vanzarea acestor produse catre minori este interzisa.

Dintre cei care au fumat macar o data, 59,7% au declarat ca au incercat sa renunte la fumat in ultimul an, unii chiar reusind sa nu mai fumeze.

Motivele principale pentru care romanii au renuntat la fumat sunt: sanatatea („fumatul dauneaza sanatatii”: 28,5%), „mi-a ajuns” (17,4%) dar si aspectul financiar (12,2%).

In privinta interzicerii totale a fumatului in spatiile publice inchise, inclusiv in baruri si restaurante, 71,4% dintre romanii cu varsta peste 15 ani declara ca sunt de acord, dar doar 52,5% agreeaza interzicerea totala a fumatului si in zonele de agrement deschise, cum ar fi parcurile, gradinile, plajele.

Pe de alta parte, studiul releva ca evolutia fata de anul 2009 este pozitiva, demonstrand efectul benefic al masurilor convergente si sustinute de combatere a fumatului: numarul de persoane care au renuntat la fumat si al celor care doresc sa renunte este in crestere 7,1% mai multi fumatori doresc sa renunte la fumat in urmatoarele 6 luni, iar mai multi romani care doresc interzicerea fumatului in toate spatiile publice inchise, inclusiv restaurante si baruri: crestere de la 44,1% la 71,4%.

Ministerul Sanatatii evidentiaza ca renuntatul la fumat este cea mai eficienta masura de prevenire a imbolnavirilor si deceselor premature si atrage aentia ca trabucul cauzeaza dependenta la fel ca si tigara, iar faptul ca pare ‘mai natural’ deoarece sunt adaugate mai putine ingrediente decat in tigara nu inseamna ca este lipsit de nocivitate pentru sanatate. Fumul de trabuc poate cauza cancer bucal (al buzelor, al limbii, al gingiilor si al gatului), de laringe, de esofag si de plamani dar si afectiuni care, desi nu sunt letale pe termen scurt, afecteaza dramatic calitatea vietii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.