Evanghelia dupa Iisus si evangheliile gnostice

Evanghelia dupa Iisus si evangheliile gnostice

0 76

Biserica este considerata responsabila pentru suprimarea mai multor evanghelii de-a lungul timpului, printre ele numarandu-se Evanghelia dupã Iisus, Evanghelia dupa Maria si Evanghelia dupa Iuda.
Deºi este o credinta populara ca Noul Testament a fost compus in urma unor sinoduri ecumenice, acesta a ajuns in forma actuala dupa mai multe secole de dezbateri. In fapt, sinodurile nu au decis ce anume sa intre in constructia Noului Testament, ci au recunoscut practic acele lucrari care erau folosite foarte des in comunitatile crestine.
Chiar si asa, de-a lungul timpului Biserica a intervenit si a decis, acolo unde era cazul, ca anumite texte sa fie scoase sau a insistat sa nu fie recunoscute. Este deja celebra marea Biblioteca a Vaticanului despre care se crede ca ascunde mai multe evenghelii care nu se potrivesc cu directia pe care Biserica si-a asumat-o in ultimii 2000 de ani.

Evanghelia dupa Iisus
In mod surprinzator aceasta evanghelie nu este cea mai controversata, fiind o lucrare apocrifa, aparuta in perioada New Age, sub forma unei carti scrise de Levi H. Dowling. Acesta descrie o perioada de 18 ani din viaþa lui Iisus, fiind singura relatare presupus completa a acestei perioade. Levi a spus ca datele mentionate in lucrarea sa vin din marturiile Akashic (cuvant din sanscrita care inseama cer sau eter), termen folosit pentru a descrie un compediu de cunostinte mistice care se afla intr-o alta dimensiune a existentei noastre.
Aceasta relatare nu ar fi fost luat in seama daca Biserica ar fi infirmat cele spuse in carte, dar nimic din cele mentionate acolo nu a fost „infierat” in vreun fel de vreo autoritate bisericeasca, majoritatea datelor confirmand, cu cateva exceptii, versiunea oficiala a credintelor crestine.
Printre cele mai importante idei sustinute de Evanghelia dupa Iisus (numele complet al cartii este „The Aquarian Age Gospel of Jesus, the Christ of the Piscean Age”) se regasesc:
– Iisus isi asuma rolul de Christos, dar nu este asa prin natura lui. Christ este astfel un termen folosit pentru creatura perfecta pe care Iisus o reprezinta.
– Reincarnarea exista si este explicatia pentru injustitiile din timpul vietii. Reincarnarea permite oamenilor sa isi incheie datoriile pe care le-au acumulat in vietile trecute.
– Rasa umana l-a uitat pe Dumnezeu si este acum in procesul de reamintire.
– Timpul este impartit in ere. Prezenta era are o durata de aproximativ 2000 de ani si ne apropiem de sfarsit.
– Toate sufletele se maturizeaza si devin perfecte, la fel ca Iisus, incheind astfel ciclul reincarnarii. Nici un suflet nu este abandonat de Dumnezeu.
Evangheliile gnostice reprezinta colectii de lucrari despre invataturile lui Iisus, scrise intr-o perioada de 200 de ani, intre secolul al II-lea si secolul al IV-lea e.n.

Evangheliile nu sunt acceptate de cei mai multi crestini ca facand parte din canonul bisericesc.

Evaghelia dupa Maria este o carte apocrifa descoperita in 1896, intr-un codex de papirus din secolul al V-lea. Codexul, Berolinensis 8502, a fost cumparat la Cairo de carturarul german Karl Reinhardt. Desi lucrarea este cunoscuta sub numele de Evanghelia dupa Maria, nu este considerata, din punct de vedere tehnic, o evanghelie in adevaratul sens al cuvantului.
Biserica si cercetatorii nu au reusit sa se puna de acord despre care Maria este vorba. Argumentele in favoarea Mariei Magdalena se bazeaza pe statusul ei ca discipol al lui Isus, fiind prima martora a Invierii. Este mentionata insotindu-l pe Iisus in calatoriile sale si apare in Evanghelia dupa Matei prezenta la crucificare.

Una dintre cele mai disputate evanghelii din ziua de astazi este Evanghelia dupa Iuda.
Aceasta este o lucrare gnostica care prezinta conversatii intre apostolul Iuda Iscarioteanul si Iisus. Documentul nu pretinde a fi scris chiar de catre Iuda, ci mai degraba de adeptii gnostici ai lui Iisus. Lucrarea este datata din secolul al IV-lea e.n, dar se crede ca este o traducere a unei versiuni grecesti mai vechi. Chiar si asa, evanghelia nu poate fi mai veche de secolul al II-lea pentru ca contine notiuni teologice care nu erau prezente inainte de aceasta perioada. Cel mai vechi document coptic a fost datat pentru 280 e.n, ± 50 de ani.

Potrivit evangheliilor canonice din Noul Testament (Matei, Marc, Luca si Ioan), Iisus a fost tradat si arestat de autoritatile templului din Ierusalim, care l-a dat mai departe catre prefectul roman Pilat din Pont. Pe de alta parte, Evanghelia dupa Iuda il infãtiseaza pe Iuda intr-o lumina noua, potrivit unei traduceri realizate de National Geographic Society. Iuda nu l-a tradat pe Iisus, ci a respectat instructiunile pe care le primise de la acesta.
Aceasta noua interpretare se potriveste cu notiunile curente pe care le dau unele forme de gnosticism, potrivit carora corpul uman este doar o inchisoare spirituala si ca Iuda l-a ajutat pe spiritul lui Christos sa se elibereze din constrangerile fizice. Actiunile lui Iuda i-au permis lui Iisus sa faca ceea ce el nu ar fi putut de unul singur. Evanghelia dupa Iuda mai sustine si ca ceilalti adepti nu au avut cunostinta despre aceste fapte, Iisus impartasindu-si planul doar cu Iuda.

Exista un puternic curent gnostic in lume, la ora actuala, care crede ca Vaticanul are mai multe lucrari ale apostolilor si adeptilor care ar putea pune in pericol modul de functionare a Bisericii. Aceste lucrari ar fi ascunse in Biblioteca Vaticanului, una dintre cele mai sigure locatii din lume. Probabil nu vom sti niciodata cu adevarat daca aceste materiale exista sau ce contin ele.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.