Evaluarea starii de sanatate a populatiei, la stadiul de proiect

Evaluarea starii de sanatate a populatiei, la stadiul de proiect

0 163

Timp de o luna, pe site-ul Ministerului Sanatatii se va afla, spre dezbatere publica, proiectul unui ordin al Ministerului Sanatatii privind evaluarea starii de sanatate a populatiei Romaniei. Potrivit acestui proiect, evaluarea sanatatii va fi realizata in cinci etape programate intre 1 iulie 2007 si 31 decembrie 2008.


?


Obiective: pastrarea si promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si complicatiilor acestora, pastrarea si promovarea sanatatii populatiei, cunoasterea ponderii factorilor de risc pentru bolile cu impact major asupra sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si a complicatiilor acestora, imbunatatirea starii de sanatate a populatiei prin cresterea accesului populatiei la servicii de asistenta medicala preventiva si cresterea sperantei de viata; efectuarea de screening clinico-biologic in vederea depistarii precoce a afectiunilor oncologice, cardiovasculare, neurologice si altele, in functie de factorii de risc identificati in urma activitatii de evaluare a starii de sanatate a populatiei.


Pentru realizarea acestui program, cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu calculatoare, echipamente informatice si softuri necesare.


?


Programarea pacientilor


Etapa I, perioada 1 iulie – 30 septembrie cuprinde persoanele neasigurate care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, a caror data de nastere este cuprinsa in perioada 1 iulie – 30 septembrie si persoanele asigurate carora nu le-a fost efectuat, pana in 1 iulie 2007, controlul medical la care au dreptul in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, a caror data de nastere este cuprinsa in perioada 1 iulie – 30 septembrie.


Etapa a II-a, 1 octombrie – 31 decembrie 2007, vizeaza persoanele neasigurate care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, a caror data de nastere este cuprinsa in perioada 1 octombrie – 31 decembrie; cat si persoanele asigurate carora nu le-au fost efectuate, pana in 1 octombrie 2007, controlul medical la care au dreptul, nascuti in intervalul 1 octombrie – 31 decembrie.


Etapa a III-a, 1 ianuarie 2008 – 31 martie 2008 – persoanele neasigurate care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, nascute in perioada 1 ianuarie – 31 martie, cat si cei asigurati cu data de nastere in acelasi interval, respectiv 1 ianuarie – 31 martie.


Etapa a IV-a, 1 aprilie – 30 iunie cuprinde persoanele neasigurate care au optat sa fie evaluate de medicul de familie, a caror data de nastere este cuprinsa in perioada 1 aprilie – 30 iunie si persoanele asigurate nascute in acelasi interval.


Etapa a V-a, 1 iulie – 31 decembrie vizeaza persoanele neasigurate care, din motive intemeiate, nu au fost programate si evaluate in cadrul etapelor anterioare si care au optat sa fie evaluate de medicul de familie la care s-au prezentat, cat si persoanele asigurate care, din motive intemeiate si neimputabile lor, nu au fost programate si evaluate in cadrul etapelor anterioare.


?


Programul national va fi sustinut din veniturile proprii ale MSP prin transfer catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, asigura implementarea si finantarea programului la nivel local.


?


Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei Romaniei, actiune unica in ultimii 60 de ani, a fost lansat de MS la inceputul lunii noiembrie a anului trecut. Insa intrarea in vigoare a programului a fost amanata.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.