Eurparlamentarilor chiulangii li se taie din leafa!

Eurparlamentarilor chiulangii li se taie din leafa!

0 264

?Gata cu somul parlamentar! Gata cu votul la doua sau mai multe cartele! Cel putin pentru viitorii parlamentari europeni din Romania. Europarlamentarii romani care vor fi investiti in Legislativul european trebuie sa renunte la obiceiurile proaste capatate la Bucuresti si sa se adapteze disciplinei de fier care exista la Bruxelles si Strasbourg. Cei 35 de senatori si deputati care vor reprezenta Romania vor fi obligati sa uite de votul la mai multe maini sau de plecatul pe furis din sala, dupa semnarea listei de prezenta. De altfel, Europarlamentarii romani si bulgari incep munca de astazi, 8 ianuarie, cu aproape o luna mai devreme decat colegii ramasi la Bucuresti si Sofia.


Ei vor afla, saptamana viitoare, din ce comisii fac parte, in functie de ponderea grupului la care s-au inscris. Prima saptamana e rezervata sedintelor de grup, care au loc la Bruxelles. Aceste sedinte sunt foarte importante, pentru ca, in grupurile politice, se stabileste pozitia pe care fiecare europarlamentar o are in momentul votului. Exista si legi la care fiecare europarlamentar poate sa voteze dupa propriile convingeri, insa asta numai dupa ce grupul hotaraste acest lucru. Voturile finale se dau la Strasbourg, unde nu mai au loc nici un fel de dezbateri pe amendamente, asa cum se intampla la Bucuresti. Prezenta in sala este obligatorie, iar transferul cartelei nu se practica in nici un cazi, spun unii dintre euroobservatorii nostril. De obicei, se voteaza prin ridicarea mainii, iar folosirea cartelei intervine doar cand votul e foarte strans.


?


Strictete financiara


?


Noii europarlamentari trebuie sa fie foarte stricti si in chestiunile financiare. Fiecare eurocent trebuie justificat, iar diurna se ia numai pe… semnatura. Europarlamentarii romani primesc 279 de euro pe zi, din care isi platesc cazarea, masa si transportul intern. La Bruxelles, au masina de serviciu de care se pot folosi exclusiv pentru deplasarea la birou sau la aeroport. In aceasta saptamana, romanii si bulgarii care ajung la Bruxelles ca alesi europeni vor fi instruiti cu exactitate despre cum trebuie sa cheltuiasca banii primiti de la Parlamentul European. Ei vor dispune de circa 15.500 de euro lunar pentru a-si angaja personal la biroul parlamentar. De asemenea, mai exista o indemnizatie de 4000 de euro pe luna destinata achitarii telefoanelor. Parlamentul de la Bucuresti le plateste si el in jur de 1000 de euro pe luna, echivalentul salariului din tara. Spre deosebire de Bucuresti, absentele ii ustura la buzunare pe chiulangii. Daca nu participa la cel putin jumatate din voturile prin apel nominal, europarlamentarii raman fara 50 la suta din diurna si bani de telefon.


Romanii si bulgarii vor depune juramantul in calitate de europarlamentari pe 15 ianuarie. Gura targului afirma pe la colturi official ca laa ceremonie ar putea fi present si presedintele Traian Basescu, pentru a tine un discurs.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.