Europa si energia regenerabila

Europa si energia regenerabila

0 117

Uniunea Europeana este in grafic pentru atingerea obiectivului ca pana in anul 2020 energia din surse regenerabile sa reprezinte 20% din totalul energiei consumate, releva un studiu al Asociatiei Europene pentru Energie Eoliana (EWEA), citat de EurActiv. Studiul EWEA indica faptul ca o proportie de 20,7% din consumul total de energie va fi reprezentata de surse precum energia eoliana, hidroenergia, energia solara si biomasa.
Dintre statele membre, doar Luxemburgul si Italia au anuntat Comisia Europeana ca vor avea nevoie de „mecanisme de cooperare” pentru atingerea tintelor. Un astfel de mecanism permite unei tari sa-si indeplineasca obligatiile in acest domeniu prin dezvoltarea de energie regenerabila intr-un alt stat membru.

In 30 iunie, Comisia Europeana a adoptat cadrul pentru planurile nationale privind energia regenerabila, solicitandu-le statelor membre sa explice cum vor atinge „obiectivul 20/20/20” (reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in anul 2020 comparativ cu nivelurile de referinta din 1990 si atingerea unei proportii de 20% a energiei regenerabile in totalul consumului energetic).
Statele membre si-au stabilit tinte sectoriale pentru energia regenerabila folosita in domeniile transporturilor, electricitatii si incalzirii imobilelor si au elaborat „foi de parcurs” in acest scop. De asemenea, tarile din UE vor trebui sa prezinte o data la 2 ani rapoarte privind implementarea masurilor din domeniul energiei regenerabile.
Julian Scola, director de comunicare al EWEA, a precizat ca raman totusi multe de facut in statele membre pentru atingerea „obiectivului 20/20/20”.
„Trebuie ridicate turbine eoliene si trebuie ameliorat accesul la retelele energetice din surse regenerabile. Exista multe intarzieri de natura administrativa in construirea de centrale eoliene si aceasta este o problema in unele tari”, a explicat Scola.

In anul 2009, energia eoliana a reprezentat 39% din capacitatea energetica nou instalata in Europa, iar la finalul anului trecut aproximativ 11,6% din energia electrica produsa in Europa provenea din surse regenerabile.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.