Europa in fata unor schimbari climatice dramatice !

Europa in fata unor schimbari climatice dramatice !

0 154

Seceta, inundatii ucigatoare si furtuni violente: acesta este tabloul zugravit de Comisia Europeana pentru statele membre ale Uniunii Europene. Batranul continent va suferi in anii urmatori schimbari climatice importante, in special in statele din sud, si trebuie sa se pregateasca pentru a atenua impactul asupra populatiei, a avertizat miercuri comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.
„Chiar si daca reducem la zero emisiile de gaze cu efect de sera, nu mai este posibil sa inversam masinaria schimbarilor climatice, ale carei consecinte sunt ireversibile. Trebuie, deci, sa ne pregatim de urgenta”, a declarat Dimas, citat de AFP.
„Nicio tara nu va scapa de aceste evenimente”, a insistat el.
„Penuria de apa afecteaza 14 state europene, respectiv 100 de milioane de oameni. Din 1998, am fost martori a 100 de mari inundatii care au omorat 700 de persoane, evacuarea a jumatate de milion de cetateni si pagube de 25 de miliarde de euro”, a spus Dimas.
„Uragane, secete, inundatii – trebuie sa evitam ca aceste fenomene extreme sa devina din ce in ce mai frecvente si mai grave”, a subliniat comisarul pentru Mediu, adaugand ca eforturile depuse pana in prezent de tarile europene risca sa fie insuficiente.
„Oamenii de stiinta reuniti saptamana trecuta la Copenhaga au subliniat ca incalzirea evolueaza intr-un ritm tot mai accelerat iar o reducere cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera nu este suficienta daca vrem sa evitam o incalzire de 2 grade Celsius pana in 2050”, a subliniat el.
UE s-a anagajat sa reduca emisiile de gaze cu 20% pana in 2020. Dar europenii cer un efort similar din partea celorlalte state dezvoltate. Pentru moment, „niciun angajament nu a fost asumat”, si-a exprimat regretul Dimas.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.