Eurobarometru: romanii vor o guvernanta economica europeana

Eurobarometru:
romanii vor o guvernanta economica europeana

0 232

Sapte din 10 romani se pronunta pentru o guvernanta economica mai puternica la nivel european, in timp ce 75% dintre cetatenii UE considera ca o coordonare mai stransa a politicilor economice si financiare intre statele membre ale UE ar fi eficienta in combaterea crizei economice, arata un studiu Eurobarometru realizat in primavara acestui an si prezentat joi de CE. Studiul indica faptul ca principalele preocupari ale romanilor in legatura cu criza erau situatia economica (47%, fata de 40% media in UE), somajul (39%, fata de 48% nivelul mediu in UE), cresterea preturilor (26%, fata de 20% media in UE) si asistenta medicala (19%, fata de 15% media in UE).
De asemenea, Eurobarometrul, realizat in perioada 7 – 19 mai pe un esantion de 1.020 cetateni romani, mai releva ca 91% din romani apreciaza drept absolut ‘proasta’ situatia economiei nationale, 48% sunt de aceasta parere cand este vorba despre economia europeana si 52% cand analizeaza economia mondiala.
O proportie de 68% din romani sunt de parere ca impactul crizei asupra pietei fortei de munca urmeaza sa se faca simtit de acum incolo (fata de 55% dintre cetatnii UE), iar o cincime dintre romani cred ca acest impact a trecut deja (comparativ cu 37% dintre europeni).
Pentru 42% dintre romani, guvernul este cel mai in masura sa adopte actiuni eficiente pentru limitarea eficienta a urmarilor crizei economice si financiare, iar 24% din romani si 26% dintre cetatenii europeni cred ca aceste masuri trebuie sa fie luate de catre Uniunea Europeana.
Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor tunci cand au fost intrebati despre beneficiile care decurg din statutul de membru al UE, 55% dintre romani (fata de 49% media in UE) au declarat ca aderarea tarii lor la UE ‘benefica’, iar 11% (18% in UE) cred ca a fost un lucru ‘negativ’. In acelasi timp, trei din 10 romani cred ca aderarea la UE nu a fost ‘nici buna, nici rea’.
Rezultatele anchetei mai arata ca 56% din romani apreciau ca masurile pentru reducerea deficitului public nu mai puteau fi amanate (fata de 74% media in UE).
Opt din 10 romani ar dori sa cunoasca mai multe despre drepturile lor in calitate de cetateni ai UE si doar 30% din romani stiu care sunt aceste drepturi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.