Eurobarometru: Increderea românilor in UE, in scădere accentuată

Eurobarometru: Increderea românilor in UE, in scădere accentuată

0 319

Increderea romanilor in UE, desi continua sa fie peste media europeana, a inregistrat din primavara si pana acum o scadere de 6 puncte procentuale, arata datele celui mai recent Eurobarometru realizat de Comisia Europeana. Mai mult, in timp ce optimismul fata de starea economiei este in crestere in randul europenilor, in tara noastra perceptia fata de situatia economica este dintre cele mai proaste. Romanii se evidentiaza si in ce priveste pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de munca. In privinta principalelor temeri cu care se confrunta la nivel national, romanii chestionati au indicat nivelul de trai, situatia economica, sanatatea si asistenta sociala, mai releva sondajul realizat in noiembrie 2017. 

Eurobarometrul a fost realizat pe un esantion de 28.055 de persoane (1.062 in Romania), prin interviuri fata in fata, in perioada 5-14 noiembrie 2017.

Increderea in Uniunea Europeana
Trendul de crestere a increderii in institutiile europene si in cele politice a stagnat, potrivit acestui ultim Eurobarometru dat publicitatii marti.
Increderea in Uniunea Europeana este, potrivit sondajului, de 41% (-1 punct procentual fata de primavara lui 2017), dar continua sa depaseasca increderea cetatenilor UE in guvernele nationale (36%) si in parlamentele nationale (35%).
Increderea in UE este cea mai mare in Lituania (64%), Bulgaria (57%) si Luxemburg (56%). Din primavara, increderea in UE a castigat teren in 10 tari, dar a scazut in 17 tari.
În cazul Romaniei, procentul increderii in UE este de 51%, cu 6 puncte procentuale mai mic fata de primavara, tara noastra avand una dintre cele mai mari scaderi de incredere.

Imaginea despre Uniunea Europeana
40% dintre europeni au o imagine pozitiva despre UE; 37% au o imagine neutra, iar numarul europenilor care au o imagine negativa despre UE ramane la un nivel scazut, la 21%. Aceste rezultate s-au mentinut stabile fata de primavara 2017 si confirma tendinta crescatoare inregistrata incepand cu 2016, se precizeaza in studiu.
Majoritatea respondentilor au o imagine pozitiva despre UE in 14 tari, cele mai mari procentaje fiind inregistrate in Irlanda (59%), Bulgaria si Luxemburg (ambele cu 57%).
În Romania, 47% au in general o imagine pozitiva despre UE, insa procentul este cu 4 puncte in scadere fata de eurobarometrul din primavara. Romanii cu o imagine neutra despre UE sunt in procent de 38% (+ 2), iar cu una negativa – 14% (+ 2).


Optimismul fata viitorul Uniunii Europene
Majoritatea europenilor sunt optimisti in ceea ce priveste viitorul UE (57%, + 1). Acest lucru este valabil in toate statele membre, cu exceptia a doua dintre ele (fata de 24 in primavara 2017): Grecia (60% „pesimisti” fata de 37% „optimisti”) si Regatul Unit (48% fata de 44%).
Optimismul cu privire la viitorul UE este cel mai mare in Irlanda (80%), Luxemburg (72%) si Malta (70%). Nivelul cel mai scazut al optimismului se inregistreaza in Franta (49%) si Italia (50%).
Dintre respondentii din Romania, 66% (- 1 fata de primavara) s-au declarat optimisti in privinta viitorului UE, iar 29% (+ 1) pesimisti.
Sondajul mai releva ca 44% dintre europeni sunt de acord ca „vocea lor conteaza in Europa”, atingand un nou record la acest indicator incepand cu toamna anului 2004.
De asemenea, 70% dintre europeni se simt cetateni ai UE. „Libera circulatie a persoanelor, a bunurilor si a serviciilor in UE” si „pacea intre statele membre ale UE” sunt percepute ca fiind cele mai semnificative rezultate pozitive ale UE, de 57% si, respectiv, 56% dintre europeni.

Principalele temeri ale cetatenilor europeni
Imigratia este cea mai importanta problema a UE la ora actuala (39%, + 1). Terorismul se situeaza pe locul doi (38%, -6 puncte), cu mult inaintea situatiei economice (17%, -1), a starii finantelor publice ale statelor membre (16%, -1) si a somajului (13%, -2).
Romanii considera ca principalele probleme cu care se confrunta UE in prezent sunt terorismul (41%) si imigratia (36%), urmate de situatia economica si infractionalitatea (13% fiecare).
La nivel national, principalele preocupari ale cetatenilor europeni raman somajul (25%, -4) si imigratia (22%, neschimbat).
Romanii considera in schimb ca cele mai importante probleme cu care se confrunta tara in acest moment sunt cresterea preturilor/ inflatia/ nivelul de trai (30%), situatia economica (29%) si sanatatea si asistenta sociala (25%).


Perceptia privind starea economiei la nivel UE si la nivel national
Eurobarometrul de toamna releva ca optimismul fata de starea economiei si sprijinul pentru moneda euro sunt in crestere in randul europenilor.
Pentru prima data de la inceputul crizei economice din 2007, mult mai multi europeni au o opinie pozitiva cu privire la situatia actuala a economiei UE (48%, + 6 puncte procentuale fata de primavara anului 2017) decat una negativa (39%, -7).
De altfel, majoritatea respondentilor din 23 de state membre afirma ca situatia actuala a economiei europene este buna (fata de 21 in primavara anului 2017).
In ceea ce priveste Romania, procentul celor care considera „buna” situatia actuala a economiei UE este de 51%, o scadere de 9 puncte procentuale in incredere.
Tot 48% este si procentul europenilor care considera ca situatia actuala a economiei lor nationale este buna (+ 2). Acesta reprezinta cel mai inalt nivel de incredere exprimat dupa toamna anului 2007.
In Romania in schimb, perceptia privind starea economica a tarii este mai mult negativa. Doar 22% dintre romani considera „buna” situatia economiei, o scadere cu 7 puncte procentuale fata de primavara, in timp ce 76% o considera „proasta”. Doar in alte cinci tari din UE oamenii au o parere mai proasta cu privire la economia nationala: in  Grecia, Croatia, Bulgaria, Italia si Spania.
Romania se evidentiaza si in ce priveste pesimismul cu privire la impactul crizei economice asupra locurilor de munca. Daca, la nivelul intregii UE, aproape jumatate dintre europeni considera ca acest impact al crizei si-a atins deja varful, proportia romanilor care cred in schimb ca raul cel mai mare inca nu s-a produs este de 52%, cu 11 puncte procentuale in crestere fata de eurobarometrul din primavara.
Totodata, conform sondajului, in zona euro, trei sferturi dintre respondenti sustin moneda euro (74%, +1), cel mai mare procentaj inregistrat din toamna anului 2004 pana in prezent. Per total, la nivel UE, 61% sustin uniunea monetara.

Sursa: Hotnews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.