Euro sare pragul de 4 lei in 2009

Euro sare pragul de 4 lei in 2009

0 86

Se pare ca 2009 va fi un adevarat punct de reper in lupta pe care „leul” nostru o duce cu moneda europeana. Analistii devin tot mai pesimisti in privinta evolutiei monedei nationale in urmatorul an. Deciziile noului Guvern, dar si evolutia crizei internationale sunt factorii care vor influenta puternic nivelul cursului de schimb in 2009.
Leul a continuat sa se deprecieze in raport cu moneda europeana, iar estimarile analistilor creioneaza un curs care ar putea depasi pragul de 4 lei/euro pana la finele acestui an.
O cauza ar fi faptul ca banii adusi in tara de romanii care lucreaza in strainatate vor fi tot mai putini si insuficienti pentru a satisface cererea de euro a importatorilor din ultimele zile ale anului. Tendinta de depreciere va continua si in urmatorul an, iar cursul ar putea atinge un nivel de 4,2 lei/euro in primul trimestru.
Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank a declarat ca nivelul cursului de schimb se va situa in jurul valorii de 3,9 lei/euro la finele acestui an, dar ca tinand cont de un deficit bugetar ce ar putea ajunge la 4,4% din PIB in acest an prognoza se modifica pentru urmatoarele trei luni de la 3,95 lei/euro la 4,2 lei/euro. La toate acestea, se adauga si climatul extern nefavorabil la care ramanem conectati si in 2009 si care slabeste capacitatea bancii nationale de a opri deprecierea leului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.