Euro-mituri false

Euro-mituri false

0 297

Numeroasele legi despre care suntem avertizati ca ne vor bombarda de la 1 ianuarie, pentru ca legislatia romaneasca sa devina compatibila cu cea a UE, au dat nastere la diverse interpretari care, de fapt, nu sunt tocmai reale. Multi dintre noi ne temem ca noile prevederi ne vor interzice anumite lucruri care au intrat in traditia si in obiceiul romanilor. Ca sa ne vina in ajutor, Ministerul Integrarii a publicat pe site-ul sau cateva explicatii cu ce se va intampla dupa aderare. Mai precis, Ministerul a demontat 22 de „euro-mituri” care ii sperie pe romani.


Acest fenomen a fost intalnit in toate statele care au aderat la Uniunea Europeana. Polonezii de exemplu se temeau ca nu vor mai putea prepara castraveciori murati, iar cehii credeau ca prajiturile cu crema pe care le vand de sute de ani pe tavite din carton vor trebui impachetate ermetic.


Unul dintre euro-mituri este ca dupa 1 ianuarie 2007, nu vom mai putea circula cu autoturismele care nu corespund normelor de poluare ale UE. De fapt, in Romania, standardul de emisii Euro 4 pentru autovehicule se va aplica pentru omologarea de tip de la 1 ianuarie 2007 si pentru prima inmatriculare a unei masini noi de la 1 ianuarie 2008. Autovehiculele deja inmatriculate in Romania, indiferent de categoria de emisii din care fac parte, vor putea circula atat in Romania, cat si in statele membre ale Uniunii Europene atata timp cat corespund din punct de vedere tehnic. Aceste masini, indiferent de anul de fabricatie, vor putea fi vandute si reinmatriculate.


?


Un alt euro-mit combatut de Ministerul Integrarii este acela ca negocierile la capitolul agricultura au fost incheiate in dezavantajul Romaniei. Ministerul Integrarii precizeaza ca Romania va primi pentru acest domeniu, in primii sapte ani dupa aderare, 13,8 miliarde. Mai mult de jumatate din aceasta suma va fi orientata pentru dezvoltarea mediului rural.


?


Multi romani se tem ca aderarea la Uniunea Europeana va face sa dispara zaibarul si capsunica. De fapt, viile hibride cultivate pe suprafete mici, in scopul consumului personal, nu trebuie inlocuite si chiar portiunile destinate comertului vor trebui recultivate cu vita nobila abia dupa o perioada de tranzitie de opt ani.


?


Un alt euro-mit este ca dupa aderare, romanii nu vor mai putea bea tuica preparata de ei. Romanii vor putea produce si consuma tuica, insa marfurile trebuie inregistrate si trebuie sa indeplineasca standardele de igiena si protectie a consumatorului.


?


O alta idee vehiculata este ca dupa aderare, nu ne vom mai putea vinde produsele traditionale romanesti pe piata Uniunii Europene. Ministerul Integrarii precizeaza ca Romania a obtinut licenta de producere prin metode traditionale si comercializare pentru multe dintre produsele „romanesti”, printre care 60 de tipuri de branza si lactate.


?


Multi romani considera, de asemenea, ca Romania va plati la bugetul UE mai mult decat va primi. Din contra, arata Ministerul Integrarii, tara noastra este in postura de beneficiar net al fondurilor comunitare. Pentru perioada 2007 – 2009, Romaniei i s-au alocat aproape 11 miliarde de euro. In schimb, Romania va contribui la bugetul Uniunii cu aproximativ 800 de milioane de euro in 2007, iar in 2008 si 2009, potrivit estimarilor, sumele vor fi de 900 de milioane de euro anual.


?

O alta temere a romanilor este ca, implementarea politicii de dezvoltare va crea pericolul de scindare a Romaniei. In realitate, politica regionala a Uniunii Europene se bazeaza pe criterii strict economice si nu are nici o legatura cu aspectele, etnice, nationaliste sau de alta natura. Politica regionala se bazeaza pe solidaritatea financiara intre statele membre. Cu alte cuvinte unele regiuni vor primi fonduri suplimentare, pentru a recupera decalajele fata de regiunile mai prospere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.