Esecul integrarii romilor asumat de presedintele Basescu

Esecul integrarii romilor asumat de presedintele Basescu

0 61

Presedintele Basescu a declarat, joi, ca autoritatile romane isi recunosc „esecul partial” in ceea ce priveste integrarea comunitatii rome si a propus Guvernului italian colaborarea pentru a rezolva impreuna problemele legate de aceasta etnie, mentionand ca Romania nu aproba toate masurile Italiei. Aplauze la scena deschisa pentru Traian Basescu, din partea rromilor din tabara Candoni (Roma), dupa ce le-a promis acestora ca autoritatile de la Bucuresti nu ii vor abandona. Ceea ce a atras aplauzele romilor si huiduielile romanilor, a fost faptul ca seful statului, le-a mai promis rromilor ca Guvernul Romaniei va face tot posibilul sa fie tratati ca cetateni europeni in toate statele UE. El insusi le-ar fi cerut autoritatilor italiene sa respecte drepturile tuturor cetatenilor comunitari si sa nu faca discriminari. Exista insa mai multe conditii pentru ca rromii sa fie tratati ca „europeni”, a lasat de inteles presedintele roman. Una ar fi „sa avem un comportament de europeni”, respectiv ca rromii sa respecte legea. O alta ar fi sa-si trimita copiii la scoala.
„Etnia nu are alta sansa pentru generatia urmatoare, daca nu-si trimite copiii la scoala. Fara scoala etnia va fi sacrificata”, i-a sfatuit Basescu pe nomazi. Traian Basescu a declarat ca ii asteapta inapoi in Romania pe tiganii de origine romana din Italia. Basescu a incercat sa-si repare gafele facute de a lungul timpului cu aceasta etnie. Votul lor poate fi mai consistent decat cel al romanilor plecati, care nu prea s-au mai prezentat la vot in ultima perioada.
Vizita lui Basescu in tabara a fost organizata in colaborare de autoritatile italiene, romane si de reprezentantii comunitatii de rromi. Fiecare dintre parti a avut grija ca jurnalistii sa nu fie prea aproape. Incercarea de a mentine presa „in tarc” a creat tensiuni, atat jurnalistii romani, cat si cei italieni fiind implicati in unele busculade pentru a putea surprinde convorbirea presedintelui Basescu cu rromii.
Daca nomazii au fost repede convinsi de seful statului ca Romania prin presedintele ei vegheaza la binele lor, nu la fel au stat lucrurile cu romanii din Peninsula.

Vlad T.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.