eRomania si Ghiseul National

eRomania si Ghiseul National

0 84

Din cate se pare controversatul eRomania, proiect de creare a unui sistem national cu toate informatiile si serviciile electronice furnizate de institutiile administratiei publice, este foarte aproape de punere in functiune. Controversate sunt si declaratiile care s-au facut in ultima saptamana.
Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor, printr-o declaratie catre Gandul ca portalul eRomania va fi accesibil oricarui cetatean, incepand cu 20-25 septembrie.
Surse MCSI sustin ca, desi accesul publicului nu este permis inca, „platforma „Ghiseul National” este functionala deja, ca in fiecare zi se pot adauga 3-5 formulare tip in ea fara probleme si ca va fi inclusa in portalul eRomania. Toata treaba este ca institutiile sa adere la sistem”.
Mai mult, spun sursele MCSI, „pentru a rezolva acest aspect si autoritatile sa transmita toate tipizatele pentru a fi introduse in sistem si a fi folosita aceasta platforma, Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect de Hotarare de Guvern (HG). Acest HG a fost lansat pe circuitul de avizare pe 18 august, in prezent fiind deja puncte de vedere emise de anumite ministere. Aprobarea acestui act normativ in sedinta de Guvern se va face probabil in prima jumatate a lunii septembrie”.
Prin acest act normativ se mai urmareste ca toate institutiile publice de plata a taxelor si impozitelor sa se interconecteze cu aceasta platforma astfel incat omul sa vada dintr-un singur loc ce are de plata. Pentru nerespectarea obligatiilor care se vor impune prin aceasta Hotarare de Guvern, proiectul de act normativ prevede amenzi cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei.
Reamintim ca haosul iscat luna trecuta la depunerea declaratiilor si plata contributiilor sociale pentru drepturi de autor si PFA a fost urmat de asigurari din partea autoritatilor ca in perioada urmatoare se vor lua masuri pentru ca aceasta situatie sa nu se mai intample. Speram ca vom vedea in zilele urmatoare finalizarea “portalului” si mai ales pe ce s-a cheltuit zeci de milioane de euro.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.