Energie eoliana blocata birocratic!

Energie eoliana blocata birocratic!

0 354

Birocratia, lipsa de transparenta, capacitatea limitata a retelelor nationale de electricitate si criza mondiala ar putea descuraja investitorii interesati de proiecte de energie eoliana in Romania si Bulgaria, in pofida conditiilor favorabile de vant si a subventiilor generoase acordate de guverne.
Romania si Bulgariaau devenit cele mai promitatoare piete din Europa pentru investitiile in energie eoliana, insa o serie de aspecte semnalate pe plan local, cumulate cu temerile si incertitudinea caracteristice crizei, vor conduce la disparitia unor proiecte si anularea unor investitii in acest sector, considera analistii.
Cele doua state au primit propuneri de proiecte eoliene de mii de megawati, cu investitii de miliarde de euro, din partea unor giganti ai energiei precum EDP (Portugalia) si Iberdrola Renovables (Spania) in Romania sau Mitsubishi (Japonia), Alpiq (Elvetia) si AES (SUA) in Bulgaria, iar grupul ceh CEZ a inceput deja sa construiasca un proiect de 600 MW in Dobrogea, investitie de 1,1 miliarde euro, cel mai mare parc eolian din Europa.
„Cand Bulgaria si Romania au aderat la UE, interesul investitorilor pentru cele doua state a crescut brusc, deoarece au aparut doua piete noi cu riscuri limitate pe radarele lor. Pietele europene devenisera aglomerate si toata lumea cauta o noua frontiera, care sa nu fie inca invadata de mii de proiecte”, a declarat analistul British Emerging Energy Consulting Malina Stroumina.
Insa problemele care persista in cele doua state ar putea reduce interesul acelor investitori care s-au mai plans in trecut de birocratie si lipsa de transparenta.
In plus, Romania si Bulgaria au o problema in ceea ce priveste conectarea noilor centrale eoliene la retelele nationale de transport invechite, cu o cerere care depaseste capacitatea actuala si creste constant.
„Nimeni nu a finalizat pana acum cu adevarat un proiect eolian in Romania, exista multe discutii despre niste investitii mari, insa nu exista cine stie ce solutii practice care ar putea fi luate ca exemplu”, a afirmat analistul New Energy Finance Charlie Hodges.
Investitorii sunt atrasi de statele membre UE de la Marea Neagra si de atitudinea favorabila a guvernelor, care cauta sa se apropie de cerintele si obiectivele comunitare in domeniul energiei regenerabile si sa inlocuiasca, totodata, infrastructura energetica mostenita din era comunista.
Companiile propun proiecte de energie eoliana cu o capacitate totala de 18.000 de megawati in Romania, insa operatorul retelei energetice, Transelectrica, a acordat avizul tehnic pentru numai 3.000 MW.
„Romania este una dintre cele mai putin dezvoltate, mai atractive – pe hartie – piete emergente din intreaga lume. E vorba de aceste doua chestiuni, potentialul si sistemul generos de sprijin. Daca ar fi sa compari o lira cheltuita in Germania cu una cheltuita in Romania, s-ar putea sa obtii mai multe din Romania”, a mai spus Charlie Hodges.
Statele din Europa de Est se bazeaza in principal pe centrale pe carbune si energie nucleara pentru productia de electricitate si sunt cu mult in urma tarilor dezvoltate din vest in ceea ce priveste obiectivele UE de energie regenerabila.
Uniunea Europeana are ca obiectiv obtinerea a 20% din totalul consumului de energie din surse regenerabile, de la sub 10% in prezent.
Polonia dispune in prezent de cea mai extinsa capacitate de productie a energiei eoliene dintre statele emergente din Europa Centrala si de Est, cu o putere instlaata de 472 MW in centrale eoliene, insa specialistii in domeniu considera ca investitorii se reorienteaza catre est, unde profiturile pentru „primii veniti” ar putea depasi investitiile.
Romania a incheiat anul 2008 cu o capacitate de numai zece megawati in centrale eoliene, insa Ministerul Economiei estimeaza ca puterea instalata va depasi 150 MW pana la finele acestui an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.