Energia produsă de cei 110.000 prosumatori egalează puterea instalată a celor două...

Energia produsă de cei 110.000 prosumatori egalează puterea instalată a celor două reactoare de la Cernavodă!

2 83

Puterea instalată era de peste 1.400 MW
Românii au știut mereu să se adapteze celor mai grele situații, acum ei s-au orientat perfect în fața crizei energetice provocată de liberalul Virgil Popescu prin liberalizarea tarifelor la energie. Numărul prosumatorilor, cei care au montat panouri fotovoltaice și s-au conectat la SISTEM, depăşeşte 110.000. Puterea instalată era de peste 1.400 MW, la 31 decembrie 2023, egalând puterea instalată a celor două reactoare de la Cernavodă care au o putere de 700 MW fiecare.
înregistrându-se o încetinire în ceea ce priveşte numărul de prosumatori în ultima lună a anului, potrivit lui Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ultimele date cred că le-am pus pe site. Sunt puţin peste 110.000 de prosumatori cu putere instalată, la 31 decembrie 2023, de puţin peste 1.400 MW. Am văzut o încetinire ca şi număr de prosumatori, în decembrie, dar probabil se datorează specificităţii lunii decembrie, când întreaga activitatea încetineşte puţin. De remarcat este faptul că există un trend de instalare de capacităţi în zona persoanelor juridice mult mai accentuat decât în zona persoanelor fizice”, a declarat miercuri Viorel Alicuş, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la ZF Power Summit.

Energia din panouri mai curată și mai ieftină
În opinia sa, persoanele juridice sunt interesate să-şi protejeze afacerea de volatilitatea preţurilor din piaţă.
El a subliniat că este destul de greu să fie făcute prognoze deoarece trendul este diferenţiat.
„Cu toate că numărul de prosumatori este posibil să nu crească cu aceeaşi viteză, nu acelaşi lucru se poate spune despre capacitatea instalată, unde trendul se poate menţine, ba chiar ar fi posibil să accelereze. În acest context, apare problema de presiune asupra reţelelor de distribuţie, în special – şi ce se poate face în acest sens”, a menţionat Viorel Alicuş.
Totodată, el a subliniat că stocarea este primul lucru care trebuie încurajat prin legislaţie primară şi prin fonduri deoarece este în beneficiul prosumatorilor din piaţă, reducându-se astfel costurile în zona de distribuţie, cu potenţiale investiţii extrem de costisitoare în cazul în care s-ar face în lipsa acestor capacităţi de stocare.
Probabil că după o astfel de măsură urmează flexibilizarea reţelelor. Aş putea să vă dau ca exemplu ceea ce se întâmplă în Australia, dar noi mai avem până acolo. Trebuie să facem primul pas cu stocarea pentru a rezolva problema de capacitate actuală în reţelele de distribuţie, în special în zona de joasă tensiune. Stocarea însă va fi nevoie să fie implementată chiar şi la nivel de sistem energetic naţional, nu numai la joasă tensiune”, consideră Viorel Alicuş.
Noi am mai spus-o și o vom repeta – STOCAREA la prosumatori nu trebuie sa fie o problemă, ea poate și trebuie eliminată.

STOCAREA trebuie să fie o problemă la nivel național.
Așa cum s-a reușit rezolvarea stocării gazelor prin umplerea depozitelor așa trebuie gasită o soluție si pentru energia electrică neutilizată în timpul verii (când se produce si mai multă energie).
Poate că o variantă ar fi stocarea și umplerea cu apa a anumitor baraje care au dotările necesare pentru producție de energie electrică din zona Hidroelectrica.
STOCAREA energiei electrice produsă în zona alternativă (panouri fotovoltaivce, turbine eoliene etc.) este o problemă de SECURITATE NATIONALA, tot atât de importantă ca armata, serviciile secrete sau producția agricolă.
Prin rezolvarea STOCĂRII vom realiza două lucruri: vom avea energie electrică ieftină tot anul, inclusiv iarna și vom reduce imensa poluare produsă de dotarea cu echipamente de stocare (acumulatori) la prosumatori.

Vlad T.

E

COMENTARII

  1. fotovoltaicele sunt o sursa intermitenta de energie.
    o economie serioasa nu se poate baza pe asa ceva.
    costa o caruta de bani, nu ai unde sa stochezi ce farama de energie produc. asa arata un sistem adevarat. cu acumulatori. si esti independent de retea.
    acesti prosumatori sunt niste fraieri care sterg panouri pentru stat. au platit factura la energie pentru urmatorii 40 ani fara sa aiba vreun avantaj. cand cade curentul raman si ei in bezna. nu au acumulatori.
    ei de fapt sunt conectati la reteaua nationala care le da energie. ca noaptea, atunci cand e consumul cel mai mare de unde energie de la fotovoltaice?

  2. Vlad idiotul
    Să nu ne spună că panourile solare funcționează mai mult de cinci ore în medie pe zi sau că funcționează noaptea.
    Deci prosumatorii acoperă o cincime din producția continuă a celor două reactoare de la Cernavodă

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.