„Eminescu si crestinismul” – un nou curs de literatura crestina

„Eminescu si crestinismul” – un nou curs de literatura crestina

0 73

Colegiul National “Unirea” va invita marti, 15 ianuarie a.c., ora 11.15, in Sala festiva a liceului, la un nou curs deschis de literatura crestina, dedicat memoriei lui Mihai Eminescu.


Cursul, avand ca tema “Eminescu si crestinismul”, este sustinut de Pr. prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu, seful Catedrei de Limba si Literatura Romana din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii “Transilvania” din Brasov si initiatorul cursului de literatura crestina din cadrul aceleiasi universitati. Actorul brasovean George Custura va recita din opera poetica a lui Eminescu.


Cursul deschis de literatura crestina se afla sub indrumarea prof. Crina Palas si se inscrie in cadrul recuperarii modelelor exemplare ale culturii romane, reprimate de catre regimul comunist. Primul curs s-a desfasurat in luna mai a anului trecut, avand ca tema? „Literatura detentiei”. Au fost invitate personalitati care au supravietuit holocaustului comunist: dr. Teofil Mija, sculptorul Nicolae Purcarea si compozitorul Traian Popescu. La cel de-al doilea curs, desfasurat in luna octombrie, s-a propus o recuperare, deopotriva literara si teologica, a operei Parintelui Profesor Dumitru Staniloae. La 16 ani de la trecerea la cele vesnice a lui Petre Tutea a fost evocata personalitatea marelui filozof crestin. A conferentiat Pr. Prof. Univ. Dr. Ovidiu Moceanu.


„Prezentul curs se doreste o provocare in a-l interpreta pe Eminescu din perspectiva crestina, incercand sa reconfiguram o dimensiune esentiala a culturii romane, interzisa in timpul regimului comunist si insuficient exploatata dupa decembrie 1989”, sustin organizatorii cursului.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.