Efectul de sera si o noua epoca glaciara

Efectul de sera si o noua epoca glaciara

0 74

Gazele din atmosfera Pamantului care absorb si emit radiatii, asociate cu incalzirea globala, ar putea provoca aparitia unei noi glaciatii, avertizeaza cercetatorii britanici de la Universitatea din Birmingham, potrivit telegraph.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit ca, desi Pamantul avea, in urma cu 630 de milioane de ani, o atmosfera calda, in care predomina dioxidul de carbon, acesta era acoperit in intregime de gheata. Studiind rocile din acea perioada, colectate din Svalbard, in Oceanul Arctic, cercetatorii au descoperit faptul ca volumele mari de gaze care emit si absorb radiatii coincid cu perioadele prelungite de inghet.
Savantii au avertizat ca noi glaciatii ar putea avea loc in viitorul apropiat daca nu se stopeaza incalzirea globala.
In timp ce, pana recent, se credea ca poluarea aerului pastreaza caldura solara in atmosfera, determinand incalzirea planetei, noile studii indica faptul ca efectul ar putea fi contrar. Inghetarea planetei ar putea fi provocata de faptul ca aceste gaze emise reflecta razele soarelui inapoi in spatiu. Potrivit cercetatorilor, acest efect ar putea fi amplificat de alte forme de poluare, precum particulele de sulfati emise in atmosfera prin procese industriale sau prin activitate vulcanica. Combinarea acestor conditii ar putea crea un teren propice pentru o noua glaciatie.
„Am testat in mod independent o teorie potrivit careia Pamantul ar fi fost, odata, cald in interior, dar imbracat in gheata. Fenomenul s-a intamplat natural in trecut, dar utilizarea gresita a noilor mijloace tehnologice ar putea determina repetarea lui”, a spus Ian Fairchild, coordonatorul studiului.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.