Efecte secundare ale suplimentelor alimentare

Efecte secundare ale suplimentelor alimentare

0 80

Suplimentele alimentare sunt medicamente tot mai la moda printre care cred vor sa aiba o viata lunga si sanatoasa si considera ca pot face asta batand din palme.
Aceste pastilute sunt „cea mai simpla si rapida metoda” de te hrani si a fi sigur ca organismul tau beneficiaza de toate sarurile si mineralele de care are nevoie pentru o viata normala. Nimic mai eronat!
Ei bine nu este deloc asa, de fiecare data trebuie sa fim atenti la ce suplimente alimentare cumparam pentru consumul propriu sau a celor pe care ii iubim.
Unele din aceste suplimente au in compozitie pe langa plante si alti compusi naturali si diverse alte substante de sinteza folosite pentru stabilizare, conservare, aromare sau obtinerea diverselor calitati cu impact de marketing.
Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu au nevoie de vreo autorizatie de punere in vanzare. Cercetarile de specialitate au dovedit insa ca unele vitamine, responsabile cu buna functionare a organismului nostru, ne pot produce dezechilibre sau chiar boli grave, daca sunt luate fara control.
Cunoscut si ca provitamina A, prezent in unele suplimente, nu este lipsit de pericol. Priza sa zilnica creste riscul de cancer la plamani in cazul fumatorilor de la 20 la 30%, ca si riscul de cancer de piele. Doza de betcaroten n-ar trebui sa depaseasca 4,8 mg pe zi si sa nu fie mai mult de o cura sau doua pe an.
Cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, vitaminele A si E sunt vedetele suplimentelor alimentare. Cresterea mortalitatii de la 4 la 7% este asociata cu consumul in doze de 10 ori mai mare decat aportul recomandat. Eliminand radicalii liberi, ele scad totusi imunitatea… Dozele nu trebuie sa depaseasca 0,8 mg vitamina A si 12 mg vitamina E pe zi, in maximum doua cure pe an, cu recomandare medicala.
Pentru a evita astfel de situatii, este bine de stiut ca pe eticheta unui supliment alimentar trebuie trecute modul de administrare, doza zilnica recomandata si anumite atentionari de utilizare.
Piata suplimentelor alimentare este foarte bogata. Pentru fiecare categorie de varsta, pentru situatii deosebite, pentru fiecare suferinta. Suplimentele alimentare nu sunt lipsite de capcane, asa ca fiti precauti in consumarea lor!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.