Echinocțiul de primăvară
In jurul datei de 21 martie are loc echinoctiul de primavara (anul acesta, 2022, evenimentul se petrece azi, 20 martie, la ora 17:33). Aceasta este data la care, oficial, vine primavara in emisfera nordica. La momentul echinoctiului de primavara, Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera sudica a sferei ceresti in cea nordica.
Atunci cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina egalitatea duratei zilei cu cea a noptii, indiferent de latitudine.
La data echinoctiului de primavara, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.
Incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara, atunci cand va fi cea mai mare zi si cea mai scurta noapte.
La momentul echinoctiului de primavara, ziua este mai lunga decat noaptea cu 15 minute. Acest lucru se intampla pe de o parte din cauza ca soarele nu este un simplu punct luminos ci un disc.
Marginea discului solar incepe sa lumineze cand centrul lui inca nu a ajuns la orizont, iar la apus, marginea discului solar inca mai lumineaza cand centrul lui a trecut deja sub linia de orizont. (V.T.)
wannphi 5ca01ea9b4 https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=4amstabgeoi.Johncagelivingroommusicscorepdf12