Dupa un sfert e veac, RAZBOIUL DE IMAGINE ANTIROMANESC, CONTINUA !!

Dupa un sfert e veac, RAZBOIUL DE IMAGINE ANTIROMANESC, CONTINUA !!

0 614
Se împlinesc 25 de ani de la “evenimente din 19-20 martie 1990” de la Târgu-Mureş. An de an apar documente şi informaţii care încep să lămurească DEFINITIV cum s-a întâmplat şi, mai ales, de ce s-a întâmplat acea dramă. Un aspect deloc neglijabil, este modul în care conflictul interetnic de atunci a fost si este folosit în  războiul de imagine al Ungariei împotriva României, care datează de aproape un secol. Principatul „aspect”, cel al folosirii “evenimentelor de la Târgu-Mureş” pentru lansarea ideii că acolo a avut loc, o acţiune deliberată împotriva minorităţii maghiare,România este sfâşiată de un conflict interetnic fără leac, că… românii sunt nişte naţionalişti şovini incurabili .
Nu au lipsit nici diversiunile şi manipulările grosolane ale opiniei publice internaţionale. Astfel, Mihăilă Cofar, victimă a dezlănţuirii instinctelor, a fost prezentat drept… student maghiar bătut bestial pentru că solicita înfiinţarea unei universităţi maghiare! Argumentul era că nefericitul purta un pulover verde! Cea mai perversă manipulare a fost însă prezentarea violentei ciocniri de stradă de la Târgu-Mureş drept “pogrom antimaghiar”. Asta în ciuda realităţii că protagoniştii confruntării proveneau din două tabere care numărau circa 15000 de maghiari şi 2000 de români. În mod semnificativ, şi numărul răniţilor, mai mult sau mai puţin grav, atestă indirect raportul de forţe: răniţii de naţionalitate română (135) au fost de patru ori mai numeroşi decât cei maghiari (33), aşa cum atestă Raportul Helsiki Watch.
Minciuna stupidă, rostogolita pana azi, cea a “pogromului organizat” (greu de închipuit cum poate “pogromiza” un grup de oameni pe un altul, de 7 ori mai numeros!) a fost reluată în mod sistematic, la fiecare comemorare a evenimentelor din 20 martie 1990, de catre unele ziare de limbă maghiară şi de acei politicieni care pretind că reprezintă minoritatea maghiară.
S-au făcut şi alte speculaţii, pe alte paliere, privind evenimentele de la 20 martie 1990. De exemplu, Előd Kincses, personaj controversat al acelei perioade, refugiat o perioadă la Budapesta, a susţinut şi mai susţine si azi că la Tîrgu-Mureş ar fi avut loc o diversiune cu mai multe scopuri: înainte de toate legitimizarea SRI şi …stoparea investiţiilor străine spre Ardeal.
Interesant este cum a fost lansat războiul de imagine împotriva României la puţin timp după evenimentele din 20 martie 1990. Prima mişcare a fost cea efectuată de Gyula Horn, pe acea vreme ministrul de externe al Ungariei. Mânat şi de raţiuni electorale, Gyula Horn a lansat, cu două săptămâni înainte de alegerile generale care urmau să aibă loc în Ungaria la 9 aprilie 1990, diversiune conform căreia la Tîrgu-Mureş ar fi avut loc un pogrom împotriva populaţiei maghiare.
O acuzaţie ridicolă şi odioasă care a fost făcută la o reuniune ţinută la Lisabona, între 22-24 martie pe tema relaţiilor Consiliului Europei cu ţările din Europa Centrală şi de Est. Dincolo de dobândirea de capital politic, dezinformarea urmărea despuierea României de simpatia de care nici nu apucase să se bucure bine după decembrie 1989.
Această enormitate a fost preluată de episcopul László Tőkés care, la puţin timp după aceea, a enunţat-o la un congres ecumenic care a avut loc la Geneva. Odată amorsată, pe la începutul anului 1991, diversiunea a fost transformată în intoxicare de Géza Entz, ministrul al Oficiului Maghiarilor de peste Graniţe, care a transformat “pogromul” în “bomba etnică cu explozie întârziată” care e pe cale să se declanşeze în România.
“Cutia de rezonanţă” – termen specific folosit în manualele serviciilor de informaţii – pentru transformarea dezinformării în intoxicare a devenit acelaşi episcop Tőkés. Aflat în Statele Unite, în primăvara anului 1992, acesta a lansat, într-un articol apărut în cotitianul The Washington Times, enormitatea că în România are loc o purificare etnică, la fel ca şi în Bosnia – Herţegovina, doar că “mijloacele folosite sunt mai subtile”! Pe acest individ ,dovedit dusman al tarii s-a gasit sa-l decoreze nefericitul fost presedinte  Basescu cu ordinul Steaua Romaniei, cea mai inalta distinctie nationala .
Dorin Suciu, publicist
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.