Dupa Rusalii, NU se lucreaza o saptamana intreaga

Dupa Rusalii, NU se lucreaza o saptamana intreaga

0 1470

Rusaliile reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori crestine, care semnifica, potrivit traditiei religioase, coborarea Sfantului Duh peste ucenicii lui Iisus.
Astfel, in randul crestinilor, mai ales a celor care traiesc in mediul rural, s-a inradacinat puternic traditia potrivit careia toata saptamana de dupa duminica Rusaliilor este una cu semnificatii religioase si mitice deosebite.
Insa, extrem de importanta este saptamana imediat urmatoare dupa Rusalii, care abunda in tot felul de superstitii legate de munca in aceste zile.
Cine lucreaza dupa Rusalii este pedepsit de iele, se spune in traditia populara.
Ziua de luni dupa Rusalii se tine in cinstea mortilor, crezandu-se ca acestia au ostenit pe drumuri si ca li s-au basicat picioarele.
In unele zone ale judetului Arges se mai pastreaza obiceiul spalatului pe picioare. Acest obicei are o mare popularitate, mai ales, in zona de sud a judetului. Femeile fac pasat din boabe de porumb rasnite si fierte in lapte, il pun in strachini de lut frumos impodobite cu flori si dulciuri pe care le impart pentru pomenirea mortilor. Alaturi de strachini se impart si oale smaltuite, in care se pune apa rece de fantana. Femeile care tin aceasta traditii invita mai multi copii pentru a le impartii, dar mai intai ii spala pe picioare.
Dupa spalare le aseaza picioarele ude pe frunze proaspete de nuc.
Ziua de Marti dupa Rusalii mai este numita si Martea Manioasa. Avem de-a face cu o marti manioasa, a tunetelor si a trasnetelor. In aceasta zi se face un ritual specific ce are rolul de a alunga ploile cu piatra, dar si viermii si omizile care strica pomii.
Ziua de miercuri este ziua baltatelor. Baltatele se tin in Saptamana Rusaliilor, miercuri pana la amiaza si vineri dupa-amiaza. Se tin de frica ielelor, care mai inainte luau oamenii de la lucrul campului, ii purtau pe sus si ii schingiuiau.
Trei zile dupa Rusalii nu se lucreaza la camp si nici in gospodarii, intrucat potrivit unor superstitii stravechi cei care nu respecta traditia risca sa fie luati din calus.
Joia Necurata, cunoscuta si sub denumirea de Joia Iepelor; Joia Manioasa; Buciumul Rusaliilor, iar in aceasta zi munca la camp sau in gospodarie nu este permisa, fiind rau de boala si de piatra.
Prima vineri de dupa Rusalii se tine pentru tunete (trasnete), grindina si vifore. Incepand de la aceasta vineri se serbeaza toate vinerilor cu nelucrare pana la Vinerea Mare. In sambata de dupa Rusalii are loc intoarcerea mortilor familiei de acasa la mormant, astfel ca in familiile de la sate se da pomana mortilor inainte de rasaritul soarelui. Traditia populara spune ca cine nu respecta aceste zile de mare sarbatoare si alege sa lucreze in saptamana de dupa Rusalii este pedepsit de iele.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.