Dupa prezidentiale, Marko vede UDMR la guvernare!

Dupa prezidentiale, Marko vede UDMR la guvernare!

0 168

Presedintele UDMR, Marko Bela, nu exclude o eventuala participare a Uniunii la guvernare dupa alegerile prezindentiale, insa numai in anumite conditii, printre care si cea a existentei unui guvern majoritar.
Marko Bela a declarat, luni, in comuna clujeana Sic, ca nu a discutat cu lideri ai PSD si PDL pe tema unei viitoare guvernari in cazul in care PSD ar fi eliminat de la guvernare.
„Nu am purtat discutii de formare a guvernului nici cu PDL, nici cu PSD. Eu nu exclud o participare a UDMR intr-un viitor guvern, dar cred ca, in acest moment, dezideratul prioritar trebuie sa fie alegerile prezidentiale, iar dupa acestea sa vedem daca actualul guvern merge mai departe sau eventual va avea loc o schimbare”, a afirmat Marko.
El a spus ca liderii UDMR nu au facut „niciun fel de speculatii” legate de schimbarea guvernului inainte de alegerile prezindentiale si ca o eventuala schimbare nu va fi provocata de Uniune.
„Nici inainte de prezidentiale, nici dupa nu noi vom fi cei care am impune o schimbare. Eu nu exclud o astfel de schimbare nici inainte de prezidentiale, dar aceste alegeri vor crea o situatie de cinci ani prin care putem evolua si intr-o viitoare guvernare”, a afirmat Marko.
Potrivit acestuia, o eventuala participare la guvernare a UDMR ar trebui gandita dupa alegerile prezidentiale, dar acest lucru ar depinde de anumite conditii.
„Nu ma refer numai la ponderea UDMR intr-un anumit guvern sau la programul de guvernare, ci la o sustinere majoritara. Fara o sustinere majoritara, un guvern nu poate face fata provocarilor crizei, iar acest lucru se vede foarte bine si acum, cand nu avem un guvern majoritar. Avem doua partide aliate, dar care nu s-au inchegat ca o coalitie”, a afirmat presedintele UDMR.
Acesta a participat in comuna clujeana Sic la comemorarea a 292 de ani de la invazia tatara din 1717, cand majoritatea locuitorilor au fost ucisi.
Premierul Boc ar intentiona sa o remanieze pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, la 1 septembrie, iar PDL tatoneaza 18 parlamentari PSD pentru a-i racola si determina ruperea coalitiei, sunt cateva scenarii luate in calcul de PSD, potrivit unei note a staff-ului de campanie prezidentiala.
Scenariul luat in calcul de staff-ul de campanie al PSD presupune ca o prima mutare ar consta in racolarea, de catre PDL, a unor parlamentari PSD si PNL, in conditiile in care s-ar purta deja „discutii structurate” cu UDMR si reprezentantii minoritatilor pentru supravietuirea Cabinetului Boc, dupa iesirea PSD de la guvernare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.