După perchezițiile de la reședința lui Donald Trump, din Florida…

După perchezițiile de la reședința lui Donald Trump, din Florida…

0 262

Nu știu ce se joacă, și nici nu știu dacă îmi fac un bine scriind despre perchezițiile de la reședința lui Donald Trump, din Florida, și despre acuzele că ar fi furat, pur și simplu, documente strict secrete de importanță deosebită, legate de armele atomice.
Așa ceva este imposibil! Nu are cum scoate nimeni astfel de documente din Casa Albă! Pentru că așa funcționează lucrurile!
Documentele astea ajung întâi la cabinetul consilierului pentru Securitate Națională al Președintelui SUA, oricare ar fi el acela. De obicei vin cu o listă anexată, care arată cine are acces la respectivele documente, în lipsa respectivului consilier, conform unor criterii de acces. Cele pe hârtie NU pot fi fotocopiate! Nu au cum!
Cine citește, semnează pe listă! Asta așa, la o primă analiză.
După utilizare, documentele se întorc la emitent, cu lista de difuzare, cu tot. La Casa Albă funcționează o regulă: Președintelui i se oferă informația, și aia periată bine, dar NU i se spune nimic, dar absolut nimic, în legătură cu felul în care a fost obținută. Este o formă de protecție a președintelui, care, în orice anchetă care ar privi încălcări ale Constituției și legislației americane, în procesul de obținere a informației, să poată nega că a știut că s-au produs asemenea încălcări.
Toată lumea știe ce și cum, inclusiv Trump, și ca atare niciun Președinte nu insistă, pentru că nu-i oferă nimeni nimic în plus! Poate cel mult o m..e elegantă!
Acum armele atomice. Este o aiureală cât casa de mare! Casa Republicii, nu Casa Albă, să fie clare dimensiunile bazaconiei! Înainte de a continua, o altă precizare: după terminarea mandatului, TOȚI președinții americani au dreptul să-și facă un soi de bibliotecă, cu toate documentele OFICIALE, legate de exercitarea mandatului, inclusiv corespondență cu Congresul, cu Departamentul de Stat, cu Pentagonul, cu CIA și restul grădinii zoologice, evident, în limitele legii privind accesul la documente clasificate.
De asemenea este corespondența cu șefi de state și de guverne, parteneri, sau nu, ai SUA, corespondență legată de diverse crize, printre altele. Și Trump a vrut/vrea să facă o astfel de bibliotecă, de unde și documentele săltate de la el de FBI.
Trei au fost dosarele ”nucleare” gestionate de Administrația Trump: Tratatele SALT, bombele Tefelistului Atomic de la Phenian și acordurile cu Iranul.
Să fim bine înțeleși: aceste dosare au fost discutate de uriașul aparat birocratic al instituțiilor statului federal. Trump a fost doar un element de decor. A tăiat panglici. Punct!
Deciziile de a ieși din sistemul de tratate moștenite din perioada Războiului Rece nu i-au aparținut. Ideea i-a fost vândută. Ca un fel de soluție pentru a aduce China într-un nou sistem de Tratate, alături de Rusia și de SUA. Și Biden are aceleași intenții, dar totul s-a tăiat, ca maioneza frecată în sens greșit, după vizita lui Pelosi la Taipei.
Dacă e să mă întrebați pe mine, China NU va intra într-un astfel de sistem, după ce politica față de Beijing a ajuns pe mâna unor ”apucați”.
Singurul progres ar fi putut să se producă în relația cu Tefelistul Nuclear. Dar cineva a torpilat și acordul ăla.
Cât despre acordul cu Iranul, întrebați la Tel Aviv. A, și să nu uităm că Obama a alocat peste 90 de miliarde dolari industriei nucleare americane, de la producerea de materiale fisionabile până la fabricarea de noi arme, mai mici și mai puternice. Un prim exemplu este bomba nucleară dirijată destinată echipării F 35. Dar asta se știe ani de zile!
Ce să spună Trump în plus? Că are o metodă prin care dă cu bombardeaua, și amenajează terenuri de golf?
Să ne liniștim!
Totul este o uriașă cacialma, construită în jurul felului excentric de a fi al lui Trump, cu contribuția celor care au plecat din echipa lui de la Casa Albă, gen Bolton. Și pe necunoaștere și pe lipsa spiritului critic al celor care consumă ”informații”.
Sunt răfuieli personale, răzbunări, care au nimic în comun cu interesul național al SUA și nici cu gestionarea poziției de hegemon (cât o mai fi) a Americii.
Jalnic! Cât de jos a ajuns politica în zilele noastre!

Constantin Gheorghe
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.