După 3 ani de creştere economică, recunoscută de organismele internaţionale, România trece...

După 3 ani de creştere economică, recunoscută de organismele internaţionale, România trece pe deficit bugetar

0 409

Bugetul general consolidat a trecut pe deficit după primele cinci luni ale acestui an, execuția bugetară pentru perioada ianuarie – mai încheindu-se cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, după patru luni din 2016.Şapte miliarde de lei (aprox. 1,5 miliarde de euro) în minus în primele 5 luni ale anului 2016 (deficit 780 milioane față de plus 6.3 miliarde anul trecut în 2015). Adică 350 de lei de la fiecare dintre cei 20 milioane de români! Acesta este „bilanţul” primelor 4 luni ale lui 2016.
Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, transmise luni Agerpres, în aceeași perioadă a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, mai mici
Veniturile bugetului general consolidat
, în sumă de 91,2 miliarde de lei, reprezentând 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.
S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuții de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii și venit (+1,7%), precum și din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc.

Încasările din TVA,  scădere de 7,9%tva ff
În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere de 7,9% față de perioada similară a anului trecut
, în condițiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.
Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul general consolidat au fost mai mari cu 6,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care au fost influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii în urma majorării cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016, precum și de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securitatii naționale.

Impozite și taxele pe proprietate in scădere de 17% faţă de 2015
La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,3%, în timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o scădere de 2%
.
La impozite și taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 17% din cauza amânării termenului de plată a impozitului pe proprietate până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

$article.media.images[0].description

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 92 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au crescut cu 9,8% față de aceeași perioadă a anului trecut
Acestea au fost determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 2,5%
Cheltuielile cu asistența socială s-au majorat față de aceeași perioadă a anului precedent cu 7,6%, fiind influențate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și de dublarea alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.
Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 9 miliarde de lei, respectiv 1,2% din PIB, cu aproximativ 24,2% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.
Datoria publică în ultimii ani se păstrase la un nivel sustenabil de 40% din PIB, şomajul era  în limite rezonabile, 7%, iar exporturile au bătut record după record ajungând la 36 miliarde euro pe primele opt luni ale lui 2015. Totodată, România a scăzut deficitul bugetar de la 9% din PIB în anul 2009, la 1,5% din PIB, anul trecut.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.