Draga Traiane

Draga Traiane

0 118

S-a lamurit, in sfarsit, de ce Traian Basescu ezita sa-si prezinte candidatura la prezidentiale, in timp ce contracandidatii sai au mixat ceremoniile de lansare cu cele de prezentare a aspirantilor la europarlamentare. Domnul presedinte asteapta sa vada cati mai ramanem dupa criza – faza de vara – ca sa stie cui ii face mai face anuntul victorios. Dupa ce ne-a comandat sa traim bine, i-a dat premierului Emil Boc dispozitii sa vegheze la indeplinirea poruncii prezidentiale, din fruntea Guvernului in care tot el l-a insurubat. Se vedea treaba ca fotoliile de presedinte si de prim ministru sunt compatibile la filet, de vreme ce poti sa faci trecerea dintr-unul intr-altul fara prea mari ajustari.
Traian Basescu isi rezerva astfel dreptul de a refuza tara la inspectia de toamna, cand va verifica stadiul realizarilor lui Emil Boc in conditii de criza. Daca nu-i vor fi pe plac, refuza sa candideze si-l imbranceste pe Boc in fata populatiei hartanite de criza. Daca va detecta fie si cea mai firava urma de speranta ca romanul a trecut fara prea daune majore prin stramtoreala de peste vara, va binevoi sa accepte sa urce treptele Cotroceniului.
Va sa zica, undeva la toamna, ne paste o sceneta ceva mai elaborata decat cea in care Traian se despartea lacrimogen de draga Stolo. Se vede treaba ca, dupa cinci ani de reprezentatii, jocul prezidential s-a sofisticat. Presedintele va urca pe scena cu doua partituri in maneca si doi sufleuri in culise. Daca zareste ceva public prin sala, va fi semn ca criza n-a facut de tot ravagii, iar domnia sa poate debita tirada cu noul mandat. Daca sala va rasuna a gol, va recita din dramoleta retragerii.
Nu-i nici u dubiu ca se va descurca in ambele situatii. Constitutia de cameleon a domniei sale ar putea smulge oarece ovatii si-ntr-un caz si-n celalalt. Mai greu va fi de bietul Boc. Pe de-o parte, o tara secatuita de criza in toamna si incasari putine la spectacolul a anuntare a retragerii lui Traian Basescu l-ar salta la Cotroceni. Fain, ar zice el. Necazul e ca, nici dupa atata vreme de intimitati de guvernare impreuna cu Basescu, n-a ajuns sa se poata tutui cu seful statului la nivel de „draga Traiane”.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.