Dovezi ale vietii pe Marte

Dovezi ale vietii pe Marte

0 57

Filmele SF sunt pe cale sa-si gaseasca un corespondent in „real life”. Potrivit unui studiu publicat in revista „Science”, zonele cu concentratii mari de bioxid de siliciu descoperite in 2007 de robotul american Spirit pe Marte au fost formate de vapori vulcanici sau de gheizere si ar putea contine urme ale unor forme de viata din trecutul planetei rosii.
Studiul a relevat faptul ca asemenea depozite se gasesc si pe Pamant in jurul cosurilor hidrotermale, precum cele din parcul national american Yellowstone, in Wyoming, celebru pentru fenomenele geotermice. In aceste zone se gasesc doua treimi din gheizerele planetei si numeroase surse de apa calda. Acestea sunt concluziile cercetatorilor care au analizat datele colectate prin spectrometrul de emisie termala (Miniature Thermal Emission Spectrometer) al robotului Spirit, al carui geaman, Opportunity, analizeaza Marte la antipod.
„Pe Terra, depozitele hidrotermale merg mana in mana cu formele de viata, iar bioxidul de siliciu care se gaseste in apropierea acestora contin adesea fosile ale unor resturi de microbi. Nu stim daca este si cazul bioxidului de siliciu descoperit de Spirit, pentru ca robotul, ca si geamanul sau, nu este dotat cu instrumente de detectare a formelor de viata microscopica. Putem spune doar ca mediul a avut in trecut apa lichida si surse de energie necesare vietii” aspus Jack Farmer, profesor de astrobiologie la Universitatea de stat din Arizona, unul dintre autorii studiului.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.