Dosarul Târlungeni – când incompetența din administrație stă la masă cu aroganța!...

Dosarul Târlungeni – când incompetența din administrație stă la masă cu aroganța! Episodul patru

1 338


UAT Târlungeni sub strălucita conducere a primarului Severus Beșchea Florin merge elegant din arogantă-n prostie financiară.
De ce susținem asta?
Căci… Aşa cum spuneam şi în precedentul articol:
Nimic din ceea ce este nefiresc și abuziv nu scapă de sub tupeul pedelistului reșapat și revopsit politic din conducere Primăriei Târlungeni.
Partea un pic neprietenoasă constă în faptul că Raportul Curții de Conturi spune că lucrurile de acolo nu sunt roz ci un pic maro, ca și aprehensiunea de campanie a multor politicieni.

Oare câte nu se pot face cu 9.650.821,51 lei
Dar chiar și așa, ușor naivi cum ne știm, totuși știm să cităm din Raportul Curții. Astfel, iar, am mai găsit niște argumente privind neregulile de la Târlungeni. Nu mult, cam 9.650.821,51 lei!!!
Pe care le cităm în continuare rând cu rând: Astfel a capitolul ,,Constatari generale: pentru verificarea exactităţii şi realităţii datelor reflectate în situaţiile financiar contabile s-au examinat:
(…) Conform organigramei aprobate în cadrul entităţii este organizat compartimentul buget contabilitate aflat în subordinea primarului cu un număr de 3 posturi.
La nivelul compartimentului buget-contabilitate se ţine doar evidenţa primară, iar pentru întocmirea notelor contabile, balanţei de verificări şi situaţiilor financiare entitatea a încheiat cu SC Assyduus Expert Audit SRL contractul de prestări servicii nr. 1-03.01.2017 şi contractul nr. 6589-27.04.2018.”
De aici încolo începem seria de abateri financiar contabile constate de Curtea de Conturi:
,,5.1.2.2. Abateri Constatate
5.1.2.2.1. Descrierea abaterii: Menţinerea în contul 231 ,,Active fixe corporale în curs de execuţie ” a unor investiţii finalizate şi recepţionate a unor lucrări de modernizare şi reparaţii capitale, precum şi neevidenţierea pe conturi analitice distincte a unor cheltuieli efectuate cu activele în curs de execuţie..
Valoarea abaterii: este de 1.657.930,24 lei şi reprezintă: investiţii finalizate recepţionate ( 644.446,24 lei ) lucrări de modernizare şi reparaţii capitale (926.221 lei ) şi sume pentru care nu există conturi analitice pentru investiţii ( 87.221 lei) menţinute în contul 231 ,,Active corporale în curs de execuţie”.
Cauzele care au determinat abaterea prezentată au fost: nerealizarea componenţei soldului contului 231 ,,Active corporale în curs de execuţie” şi neefectuarea inventarierii acestora. (…)
Concluziile echipei de audit:
Nerespectarea prevederilor legale referitoare la înregistrarea în contabilitate a obiectivelor deinvestiţii finalizate.
Deficienţa este consemnată în capitolul II punctul 1.1 din procesulm verbal de constatare anexa II la raportul de audit financiar (pagina 4-6).

5.1.2.2.2. Descrierea abaterii: efectuarea de corecţii aferente anilor precedenţi fără ca la baza înregistrărilor să existe documente justificative.
Valoarea abaterii este de 3.495.821,42 lei reprezentând înregistrări de active fără documente şi 4.446.969,85 lei reprezentând înregistrări de ieşiri active fără documente justificative din să rezulte aceste operaţiuni, astfel că valoarea activelor necurente evidenţiate în bilanţul contabil întocmit la data de 31.12.2018 a fost diminuată cu suma de 951.148,43 lei (diferenţa între intrări şi ieşiri fără documente justificative).
Cauza care a condus la abaterea prezentată aşa cum rezultă din răspunsul dat de S.C. Assyduus Expert-Audit SRL este efectuată de înregistrări contabile prin care să se coreleze conturile de active cu conturile privind fondul de bunuri care alcătuiesc domeniul public şi domeniul privat al U.A.T. fără să existe documente justificative din care să rezulte operaţiunile înregistrate.
Consecinţa economico-financiară a abaterii de la legătura de regularitate constă în efectuarea de înregistrări contabile privind intrări şi ieşiri de active fără a avea la bază documente justificative a condus la denaturarea datelor raportate privind situaţiile financiare întocmite la 31.12.2018.

Concluziile echipei de audit: Entitatea nu a respectat prevederile legale în vigoare cu privire la efectuarea şi înregistrarea în evidenţe a corecţiilor pe anii anteriori.
Deficienţa este consemnată la cap. II punctul 1.2. din procesul verbal de constatare anexa II la raportul de audit financiar ( pag. 6-9)”.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.