Dormi linistit, Monica lucreaza pentru tine

Dormi linistit, Monica lucreaza pentru tine

0 110

Una din strategiile pe care si le propunea PSD-ul in vremurile de guvernare glorioasa fusese atragerea intelectualilor in randurile sale. Afluenta de baroni locali sau mai de la centru era atat de mare ca se simtea nevoia unei injectari de materie cenusie. Blazoanele boierimii pesediste, incarcate heraldic cu puzderie de vile si kilometri de latifundii, se cereau impodobite cu semnul stilizat al unui condei ori vreo imagine ce ar fi putut sugera orice alta indeletnicire decat agoniseala.


Initiativa, propusa cu ocazia unei consfatuiri intre maharii PSD, nu a fost luata foarte in serios la vremea aceea. Nici nu prea avea cum, de altfel: prea aducea cu mania comunista de a reuni sub acelasi stindard al intereselor „muncitori, tarani si intelectuali”. Deriziunea se ingrosa de-a dreptul cand stabi locali de calibrul lui Vanghelie sau portretul insusi al baronului pesedist – Mischie de la Gorj – primeau misia de a-si atrage intelectualitatea din zona de influenta. Primul isi luase deja meditator la romana, impreuna cu care se caznea sa silabiseasca in mod corect conjugarea care este a lui „a fi”. Greu al dracului pentru cineva expert doar in conjugarea la toate timpurile a lui „a avea”. Cu Mischie, treaba era si mai incurcata: baronul respira pe mosia personala aer universitar, domnia sa exercitand si nobila mis(ch)ie de profesor, in buna vecinatate cu practicarea medievala a dijmei, fonciirii si afumarii cu ardei iute a ziaristilor indisciplinati si indiscreti de pe raza castelului sau.


Ce nu le-a iesit pesedistilor pe vremea cat s-au aflat la guvernare le reuseste indirect acum, cand molfaie calusul motiunilor simple si de cenzura de pe banca Opozitiei. Actiunile initiate pentru debarcarea presedintelui jucator-judecator-recuperator Basescu si a ministresei Jusititiei Monica Macovei au generat o reactie pe care n-au reusit s-o obtina pe vremea cand aveau cheile de la laborator. Cea mai apatica patura sociala s-a trezit din amorteala meditativa. Intelectualii se mobilizeaza in favoarea celor doi cu o fervoare demne de cauze (penale) mai bune.


Au inceput cu „Apelul intelectualilor”, memoriul semnat de 60 de personalitati cu vizibilitate in viata intelectuala a natiunii in favoarea presedintelui. Starnind orgoliile crancene ale confratilor neinclusi in pomenitul document, posesorii de neuroni se raliaza patetic de partea Cotrocenilor in disputa cu oligarhiile inamice, in care intelectualul vede amenintarea unei hidrei sora cu cea pesedista care i-a dezgustat si impilat in guvernari precedente.


Odata ce s-au trezit la viata, depozitarii materiei cenusii nu vor sa se opreasca la mijlocul drumului. Cea mai proaspata actiune impotriva grupurilor de interese la care inteleg sa ia parte este sustinerea Justitie printr-un miting de protest in favoarea Monicai Macovei, careia doresc sa-i faca un cadou discret de primavara. „Martisor Anticoruptie” se numeste manifestarea si este organizata de Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania, APADOR-CH, Grupul Offensive, Academia de Advocacy si Freedom House.


Tocmai neuronul n-a fost exploatat, se pare, in alegerea mesajului trimis de intelectuali populatiei. Pentru cu una din frazele apelului zice : „Te intereseaza ca Monica Macovei sa lucreze in continuare pentru tine?


Bietul Petrica Roman, daca n-ar fi el ocupat zilele astea sa fuga dea-acasa, le-ar explica initiatorilor ca propozitia lor „suna ca dracu”, asa cum descoperea greselile de exprimare comunista ale primelor documente emanate de CFSN, in zorii democratiei romanesti.


Se vede treaba ca intelectualii, baieti subtiri si saraci, n-a avut bani sa joace la jocurile de noroc patronate de Sorin Ovidiu Vantu. D’aia nu stiu ei ce riscant e sa mai indemni acum populatia sa doarma linistita, in vreme ce altii lucreaza pentru ea. Fie ei si intelectuali.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.