Doar 5 adoptii internationale in 8 ani

Doar 5 adoptii internationale in 8 ani

0 95
Din cei 70.000 de copii in grija statului, doar 5 au fost adoptati international in ultimii 8 ani. Nici adoptiile nationale nu merg mai bine; birocratia si legile existente obliga mii de familii sa astepte ani de-a randul incredintarea unui copil. Micutii de etnie rroma sau cei cu dizabilitati nu sunt doriti iar singura lor sansa ar fi adoptia internationala.
Asociatia Catharsis lupta de ani intregi pentru schimbarea legii adoptiilor. Cifrele pe car ONG-urile le prezinta sunt alarmante. Mii de copii asteapta cu anii sa fie primiti in vreo familie. Numai in decembrie anul trecut erau 600 de copii declarati adoptabili iar 1200 de familii avea certificate care atesteau ca pot adopta un copil. Cu toate acestea procedurile sunt greoaie si prea putini micuti reusesc sa-si gaseasca o familie, spune Azota Popescu, presedintele Asociatiei Cartharsis.
Romanii, insa, nu-si doresc copii de etnie rroma, cu dizabilitati sau cu varsta mai mare de 5 ani, a caror unica sansa sunt adoptiile internationale. Doar 5 astfel de adoptii  au avut loc din ianuarie 2005 si pana in prezent, 3 dintre el in ultimul an. Pentru a facilita aceste proceduri trebuie schimbata urgent legea adoptiilor. Proiectul unei noi legi a adoptiilor se afla deja in dezbatere.
Pana cand parlamentarii vor considera aceasta lege o prioritate mii de copii care implinesc 18 ani trebuie sa parasesca centrele de plasament pentru a ajunge in strada, fara nici o sansa la o viata normala.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.