Dmitri Medvedev va deveni noul presedinte al Rusiei

Dmitri Medvedev va deveni noul presedinte al Rusiei

0 67

La 42 de ani, Dmitri Medvedev devine al treilea presedinte al Rusiei postsovietice dupa Boris Eltan (1991-1999) si Vladimir Putin (2000-2008).


Dmitri Medvdev candidatul Kremlinului, a fost ales presedinte al Rusiei, din primul tur duminica, dupa un scrutin contestat de adversarii sai.


Alegerea acestuia deschide calea unui tandem la varf cu Vladimir Putin, viitorul premier. Succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a obtinut 70,22% din voturi la alegerile prezidentiale de duminica din Rusia, a anuntat luni Comisia electorala centrala, dupa numararea a 99% dintre buletine.


„Il felicit pe Dmitri Medvedev”, a declarat Putin, prezent alaturi de protejatul sau la un concert in Piata Rosie, de la care televiziunea a transmis imagini in direct.


Medvedev a declarat ca Rusia a ales sa mearga inainte si a promis ca „politica presedintelui Putin” va fi continuata.


„Avem toate sansele de a pastra politica lui Putin. Vom merge inainte si impreuna vom invinge!”, a continuat Medvedev.


Dupa doua mandate consecutive, Vladimir Putin, care nu mai putea candida, potrivit Constitutiei, l-a desemnat pe Medvedev, in decembrie, drept succesorul sau si a promis ca-i va fi prim-ministru, daca va iesi presedinte.


Alegerile au semanat mai mult cu un transfer de putere decat cu un scrutin, victoria prim-vicepremierului, jurist de profesie si originar din Sankt Petersburg, ca si mentorul sau, fiind anuntata, pregatita si organizata de Kremlin.


Candidatul comunist, Ghennadi Ziuganov, se afla pe pozi?ia a doua, cu 17,77%, urmat de ultranationalistul Vladimir Jirinovski 9,37% si Andrei Bogdanov, un candidat obscur favorabil aderarii Rusiei la Uniunea Europeana 1,29%, dupa numararea a 99% din buletinele de vot.


Ghennadi Ziuganov a denuntat un scrutin” incorect”, afirmand ca are „o lista cu aproape 200 de incalcari ale legii, una mai cinica decat alta” si ca va depune plangere in instanta.


El a obtinut, insa, un succes neasteptat duminica, la alegerile prezidentiale ruse, cu aproape 20% din voturi, semn al nemultumirii alegatorilor fata de putere.


?


Participarea s-a ridicat la 65%, a anuntat Comisia Electorala, o rata comparabila cu cea de la alegerile prezidentiale din 2004 (64,39%).


?


Scurta biografie  • Domiciliul: Moscova – Rusia
  • Nationalitate rusa
  • Religie – ortodox Studii
  • Universitatea de Stat din Leningrad 1990 licentiat in Drept
  • Functii : premier al guvernului rus (2005 – prezent) si presedintele al Consiliul de Adm. Gazprom (din 2002)

?


Iza M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.