Divortul poate declansa afectiuni cardiace si diabet

Divortul poate declansa afectiuni cardiace si diabet

0 236

Divortul afecteaza sanatatea pe termen lung, contribuind la declansarea maladiilor cardiace si a diabetului, chiar daca persoanele divortate se recasatoresc ulterior, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.
Evenimentele importante si schimbarile majore din stilul de viata ale persoanelor care divorteaza continua sa aiba un impact „daunator” asupra starii lor de sanatate, chiar la multi ani dupa divort. Aceasta concluzie ramane valabila chiar daca multe dintre persoanele divortate au mers mai departe din punct de vedere emotional, regasindu-si stabilitatea si fericirea in alta relatie de cuplu.
Acest studiu a relevat faptul ca persoanele divortate sau vaduvesunt expuse unui risc cu 20% mai mare de declansare a unor probleme cronice de sanatate, precum maladiile cardiace, diabetul si cancerul, comparativ cu persoanele casatorite. Aceasta categorie de persoane are, totodata, cu 23% mai multe probleme de mobilitate, precum urcarea scarilor sau mersul pe distante scurte.
Acelasi studiu a relevat faptul ca gasirea unui nou partener nu determina o insanatosire a persoanelor divortate sau vaduve. Persoanele care se recasatoresc se confrunta in continuare cu un risc mai mare cu 12% de declansare a maladiilor cronice si au cu 19% mai multe probleme de mobilitate decat persoanele care traiesc alaturi de primul lor partener de casatorie.
Cercetatorii considera ca sanatatea persoanelor divortate si vaduve are mult de suferit din cauza faptul ca veniturile acestor persoane scad drastic, iar stresul puternic si starea de nefericire se adauga grijilor cotidiene, precum plata pensiei alimentare si diminuarea veniturilor financiare.
Pagubele provocate de stresul extrem asupra sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar, de exemplu, continua sa existe multi ani dupa producerea acestor experiente traumatizante, chiar daca persoana in cauza si-a regasit fericirea alaturi de un alt partener de viata.
Cercetatorii de la Universitatea Chicago din statul american Illinois si de la Universitatea John Hopkins din Baltimore au efectuat acest studiu pe un esantion alcatuit din 8.652 de persoane, cu varste cuprinse intre 51 si 61 de ani.
Trei sferturi dintre voluntari erau casatoriti, dintre care 55% se aflau in continuare la prima lor casatorie si 20% erau recasatoriti. Alte 22 de procente au fost casatoriti in trecut, iar dintre aceste persoane, 69% s-au separat sau au divortat si 31% erau vaduvi. Mai putin de 4% dintre voluntari nu au fost casatoriti niciodata.
Varsta medie, in momentul casatoriei, in randul persoanelor vaduve sau divortate a fost de 21 de ani. Aceste persoane au fost casatorite, in medie, timp de 25 de ani si au petrecut 9,5 ani fiind divortate, separate sau vaduve.
Cercetatorii americani au examinat starea de sanatate a acestor persoane in functie de numarul afectiunilor cronice de care sufereau, precum diabetul, maladiile cardiace, bolile pulmonare, cancerul, atacurile cerebrale si nivelul lor de mobilitate. Voluntarii au fost intrebati si in legatura cu prezenta simptomelor depresive si rugati sa isi evalueze starea de sanatate raspunzand la intrebarea: „Sanatatea dumneavoastra este execelenta, foarte buna, buna, medie sau proasta?”.
Concluziile acestui studiu au relevat faptul ca persoanele recasatorite sau divortate au prezentat o sanatate „considerabil mai proasta” decat persoanele care au ramas casatorite cu primul lor partener de viata.
Linda Waite, sociolog la Universitatea Chicago, coautoare a acestui studiu, a declarat ca pierderea partenerului de viata sau experienta unui divort pot sa produca un stres extrem care continua sa se manifeste timp de foarte multi ani, cauzand probleme serioase la nivelul sistemului circulator.
„Stresul afecteaza sistemul imunitar si produce inflamatii severe. Stim deja ca inflamatiile conduc la declansarea maladiilor cardiovasculae si a unor tipuri de cancer. In plus, in timpul acestei perioade, persoanele in cauza nu se ingrijesc suficient. Ele se hranesc inadecvat, nu fac sport si dorm extrem de prost. In plus, intreaga viata sociala este afectata in cazul unui divort. Persoanele divortate pierd astfel jumatate dintre prieteni si dintre rude”, a explicat cercetatoarea americana.
Acest studiu, intitulat Marital Biography and Health at Mid-Life, va fi publicat in numarul din luna septembrie al publicatiei Journal of Health and Social Behaviour.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.