Discriminarea in UE

Discriminarea in UE

0 53

Agentia europeana pentru drepturi fundamentale a intocmit un raport cu privire la rasism si discriminare in tarile Uniunii Europene. Raportul constata ca astfel de fenomene inca persista in tarile UE si ca majoritatea acestor tari nu recurg la legislatie pentru a diminua astfel de abuzuri.
Raportul lauda noua tari europene, intre care si Romania, pentru ca lupta cu rasismul si cu xenofobia. In capul acestei liste se afla Marea Britanie si Franta. Aceste state sunt laudate pentru ca recurg la legislatie pentru a lupta cu discriminarea.
Raportul consemneaza faptul ca in 2006, in Romania au fost inregistrate oficial 9 cazuri de discriminare rasiala, sanctionate cu amenzi cuprinse intre 400 si 8000 de euro.
De asemenea, raportul mentioneaza Federatia Romana de Fotbal in termeni pozitivi pentru decizia de a sanctiona orice jucator sau spectator care discrimineaza public ori defaimeaza o persoana pe motive rasiale, etnice, religioase, motive legate de culoarea pielii sau de limba.
In schimb, alte tari ale Uniunii Europene, se spune in raport, nu utilizeaza atat cat ar trebui legislatia europeana, in mod special „directiva privind egalitatea rasiala.”
Spre deosebire de Romania de pilda, unde exista Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, tari ca Republica Ceha, Luxemburg si Spania nu au astfel de organisme de control.
Romii raman grupul etnic cel mai discriminat, in mod special in legatura cu asigurarea locuintelor si accesul la educatie.
In raport se spune ca e greu de intocmit o statistica a crimelor motivate de rasism, deoarece 16 dintre statele membre ale Uniunii Europene, intre care si Romania, nu au centralizat astfel de date.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.