Din nou violente la Budapesta

Din nou violente la Budapesta

0 125

In seara zilei de luni cateva mii de protestatari maghiari, extremisti de dreapta (dupa cum spun autoritatile), s-au incaierat cu politia in fata cladirii Operei din Budapesta. Aici se comemorau evenimentele ce s-au desfasurat cu 51 de ani in urma, la 23 octombrie 1956 o manifestatie a studentilor maghiari organizata la Budapesta in semn de solidaritate cu protestele antisovietice din Polonia vecina se transforma intr-un miting de mare amploare, declansand revolta Ungariei fata de Uniunea Sovietica.


Atunci protestatarii cereau retragerea trupelor sovietice, alegeri libere si dreptul la exprimarea opiniilor.


Acum membrii Miscarii Maghiare de Autoaparare i-au cerut premierului Gyurcs?ny Ferenc, care participa la o ceremonie de comemorare a revoltei antisovietice din 1956, sa demisioneze.


Confruntarile dintre fortele de ordine si demonstranti au durat mai multe ore. Au fost multe violente. Demonstrantii au folosit, in lupta cu trupele speciale, sticle, pietre, Cocktail-uri Molotov si la un moment dat au incercat constructia unei baricade. Confruntare a fost supravegheata in permanenta din helicoptere.


Au fost inregistrati mai multi reniti si sau facut numeroase arestari.


?


Horia D.R.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.