Din mai incepe colectarea contributiilor la fondurile de pensii facultative

Din mai incepe colectarea contributiilor la fondurile de pensii facultative

0 181

Primele contributii la fondurile de pensii facultative (Pilonul III) vor fi colectate in luna mai, a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.


Procesul de aderare a salariatilor la un fond de pensii administrat privat (Pilonul II) va fi initiat in luna august si va dura patru luni, a afirmat Oancea. „Procesul de colectare a contributiilor pentru Pilonul II va incepe la 1 ianuarie 2008”, a spus Oancea. Conform Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata prin Legea 23/2007, toti angajatii cu varsta pana in 35 de ani sunt obligati sa aleaga un fond de pensii privat unde angajatorul le va transfera 2% din salariul brut. Ulterior, acest procent va creste cu 0,5% pe an, pana la 6%. In prezent, aceste sume sunt varsate la Fondul Public de Pensii (Pilonul I).


Conform datelor statistice, salariatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 ani sunt in numar de 600.000 de persoane, cei intre 25 si 34 ani aproximativ 1,9 milioane, iar 35 si 44 de ani circa 1,5 milioane de persoane. Salariatii care nu vor opta in timp util pentru un fond de pensii administrat privat vor fi repartizati de CSSPP la unul dintre fondurile existente pe piata, in mod aleatoriu, in 30 de zile de la finalizarea perioadei in care puteau alege. Dupa ce angajatul va selecta fondul, angajatorul va fi obligat sa transfere 2% din salariul brut catre fondul respectiv.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.