Din justitie

Din justitie

0 214


Ca justitia a ramas, chiar daca oamenii ce o slujesc sunt tineri, cu tare din trecut este evident. In cate zeci si sute de procese Onorata Instanta nu s-a legat de ultimul pas ca sa se dezonoreze prin verdictul dat. Se intelege ca nu atunci cand a fost vorba de potentatii zilei. Aia intra in procese pentru fapte de-i sta mintea in loc omului de rand cand le afla. Justitia isi arata muschii doar cand e vorba de mine, de tine, de altii ca noi. Atunci judeca la sange in numele legii. Asa am patit-o si eu.


Cam pe la jumatatea lunii februarie tineam locul la o taraba din piata “ Dacia “? unui amic din alt judet, venit cu produse agroalimentare ?spre vanzare. Era seara, aproape de orele 18. Dupa cum se stie, in hala pietei fumatul este interzis, hala fiind declarata de Primarie spatiu inchis, cu toate ca vantul bate saharian vara si polar iarna si gauri sunt peste tot cat sa intre si o balena. Dar daca asa au hotarat niste caposi ai Consiliului Local, te supui si iesi la poarta sa fumezi. Cum am facut si eu. Cam pe la jumatatea tigarii vad ca se opreste un potential client la taraba mea. Vecinii de taraba plecasera cu totii, asa ca nu a avut cine sa sara sa-mi tina locul. Facand vreo doi pasi in hala, am mai tras un fum si am aruncat tigara. L-am servit pe om si am inceput sa strang pentru inchidere, cand ma pomenesc langa mine cu politistul comunitar de serviciu care imi spune ca am fumat in hala si ca voi fi amendat cu 60 lei. Am refuzat semnarea procesului verbal si l-am contestat in instanta. Ajuns in fata instantei am aratat cum s-au petrecut lucrurile si am cerut anularea procesului verbal. Verdictul a fost de respingere a contestatiei, pe motiv ca eu, tampitul, am relatat exact faptele cum s-au petrecut, in sensul ca am recunoscut cei doi pasi facuti cu tigara aprinsa in hala. Nu era mai bine sa fi spus ca nu am intrat cu tigara nici acei doi pasi in hala ? Mi s-ar fi anulat procesul verbal, caci politistul nu a avut martori. Dar eu, prostul, am vrut sa fiu cinstit, uitand ca in Romania de azi cinstea se afla la naftalina si minciuna sta cu legile la masa.


Da, de aceea mi s-a respins contestatia, pentru acei doi pasi. Acest lucru mi l-a repetat judecatoarea si apare si in hotarare. Poate ei, in tolul negru si pe scaunul cel inalt, nu-i pasa de 60 de lei. Dar mie da, mai ales nestiindu-ma in culpa. Trec si peste asta. Insa creste in mine amaraciunea ca nu se judeca lucrurile cu acelasi cantar. Justitia a ramas pentru ai mari muma, iar pentru cei mici ciuma, atunci cand se judeca cu vreo institutie a statului. Si este pacat si rusine ca tinerii pasesc pe urmele mocirlite ale bolnavilor inaintasi.


?


Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.