Diferența între gripa sezonieră și infecția cu coronavirus; simptome, tratament, prevenție

Diferența între gripa sezonieră și infecția cu coronavirus; simptome, tratament, prevenție

0 159

Atât gripa, cât şi infecţia cu noul coronavirus sunt boli extrem de contagioase, care prezintă simptome similare. De asemenea, modalitatea de transmitere (inhalarea picăturilor de salivă infectate) şi căile de prevenţie (spălatul corect pe mâini, evitarea atingerii nasului, a ochilor şi a gurii cu mâinile murdare, acoperirea gurii cu un şerveţel când tuşiţi sau strănutaţi, evitarea contactului cu persoane care prezintă simptome ale unei infecţii respiratorii) sunt aceleaşi în ambele situaţii.

Simptomele gripei versus simptomele coronavirusului

Simptomele celor două patologii sunt similare, dar debutul acestora diferă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, medic primar Boli Infecţioase: „Din punct de vedere clinic, de cele mai multe ori gripa debutează brusc, cu alterarea stării generale, febră înaltă, frisoane, dureri musculare intense, dureri articulare (stare de curbatură), dureri oculare (senzaţia de ochi înfundaţi în orbite), cefalee frontală, tuse seacă, uneori rinoree apoasă, durere de gât (odinofagie) şi astenie fizică marcată (stare de oboseală accentuată)„.

Spre deosebire de gripă, infecţia cu noul coronavirus evoluează în peste 80% din cazuri cu forme clinice uşoare, similare cu răceala comună. Totuşi, caracteristice sunt febra, tusea, durerile musculare şi astenia fizică. Rareori sunt prezente simptome digestive precum diareea şi disconfortul abdominal. În formele moderat-severe, pacientul dezvoltă dificultăţi la respiraţie (dispnee) şi alterarea stării generale.

Gripă – simptome care debutează brusc, de regulă în 2-5 zile de la infecţie, febră, dureri musculare;

coronavirus – simptome iniţial uşoare, ca într-o răceală banală, care apoi se agravează, în termen de 2-14 zile, fiind similare gripei.

Tratamente, vaccinuri, prevenţie

O altă diferenţă între gripă şi coronavirus este faptul că, în cazul celei dintâi sunt disponibile medicamente antivirale şi vaccinuri care pot preveni, trata sau ameliora simptomele, pe când în cazul coronavirusului nu există aşa ceva. Se fac studii şi pe diverse formule de vaccinuri anticoronavirus, dar acest proces va dura cel puţin un an, sunt de părere specialiştii.

Cât priveşte modalitatea de transmitere a virusului gripal şi a coronavirusului, aceasta este identică, dar pare să fie ceva mai agresivă în cazul coronavirusului.

Atât în cazul gripei, cât şi al infecţiei cu noul coronavirus, principala metodă de transmitere este cea pe cale aeriană – prin picăturile de salivă infectate proiectate prin strănut sau tuse. Ambele patologii prezintă intervale de timp în care virusul, respectiv coronavirusul sunt în incubaţie, deci simptomele pot lipsi în primele zile, dar infecţia poate fi transmisă chiar şi în lipsa acestora”, explică medicul infecţionist Manisha Juthani, de la Universitatea Yale.

Prevenţia: spălatul corect şi des pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor cu care intraţi des în contact, evitarea persoanelor care prezintă semne ale unei infecţii respiratorii, evitarea aglomeraţiei, izolarea la domiciliu dacă prezentaţi simptome ale gripei/coronavirusului şi, bineînţeles, acoperirea gurii cu un şerveţel de unică folosinţă când strănutaţi sau tuşiţi.

Dacă aveţi deja simptome ale gripei sau coronavirusului, luaţi legătura telefonic cu medicul de familie sau, dacă este neapărat necesar să ajungeţi la cabinet, purtaţi o mască respiratorie pentru a preveni infectarea altor persoane.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.