Diaspora romaneasca de cercetatori stiintifici este chemata acasa

Diaspora romaneasca de cercetatori stiintifici este chemata acasa

0 127

Cancelaria Primului-Ministru in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Academia Romana organizeaza la Bucuresti, in perioada 17 – 19 Septembrie 2008, Conferinta „Diaspora in Cercetarea Stiintifica Romaneasca”.
La acest eveniment vor participa aproximativ 450 de cercetatori romani si din comunitatile de romani din 19 tari intre care Statele Unite, Franta, Italia, Spania, Germania. „Sunt oameni de stiinta care lucreaza in universitati si institute de prestigiu international, nume cu greutate in domeniul in care isi desfasoara activitatea”, a afirmat Purtatorul de Cuvant al Guvernului.
Conferinta care va reuni cercetatorii romani de pretutindeni face parte dintr-o serie de actiuni pentru romanii din diaspora, initiate si sustinute de Guvern.
Alexandru Emil Aldea a mentionat ca exista proiecte pentru infrastructura de cercetare, fapt care poate stimula revenirea in tara a cercetatorilor din diaspora, precum si stabilirea unei colaborari a acestora cu cercetatorii din tara. Vicepresedintele ANCS a aratat in acest context ca, in urma cu doua saptamani, au fost semnate 20 de contracte pe proiecte de infrastructura de cercetare, cu finantare europeana, a caror valoare este de la 3 la 24 de milioane de euro.
Conferinta „Diaspora in Cercetarea Stiintifica Romaneasca este proiectat sa se desfasoare pe durata a trei zile, dintre care primele doua zile vor fi dedicate unei serii de Workshop-uri „Exploratorii” in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca, apartinand unor domenii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologii, arta si arhitectura. Workshop-urile „Exploratorii” se vor desfasura in universitati, institute de cercetare si la Academia Romana, in functie de organizatorul evenimentului specific.
Ultima zi a conferintei este rezervata discutiilor in plen pe subiecte-cheie, de interes major pentru sistemul national de cercetare-dezvoltare-inovare, precum si prezentarii rapoartelor Workshop-urilor Exploratorii. Gala de inchidere a Conferintei va fi la Ateneul Roman pe data de 19 Septembrie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.