Despre locurile de munca si CV-uri

Despre locurile de munca si CV-uri

0 189

In actualul context economic, in care numarul somerilor creste pe zi ce trece, iar companiile au inghetat angajarile pentru majoritatea posturilor, recrutorii se confrunta cu o crestere de cel putin 50% a numarului de CV-uri primite comparativ cu anul trecut, fara insa ca, in acelasi timp, sa creasca si calitatea celor care le trimit.
In afara proceselor de executive search, de cautare directa sau de recrutare prin networking, celelalte selectii presupun procese de recrutare in care rolul CV-ului este esential. Pentru orice post exista criterii specifice de selectie a CV-urior, care corespund coordonatelor postului aflat in selectie.
“Multe persoane uita ca, in primul rand, CV-ul te reprezinta pe tine ca persoana si este primul pas in demersul de ‘marketing personal’ pe care il faci atunci cand doresti sa gasesti un alt loc de munca”, afirma reprezentantul Professional.

In principiu, un CV ar trebui sa contina un obiectiv de cariera, experienta relevanta (responsabilitati si realizari), recomandari, aptitudini speciale si abilitati, informatii despre cunoasterea limbilor straine.
“Un CV care risca sa fie respins din start este acela care arata instabilitatea la locul de munca (schimbari frecvente ale locului de munca), daca la experienþa candidatul nu a facut altceva decat sa copieze responsabilitatile din fisa postului, daca este foarte incarcat, depersonalizat si nu ofera o fluiditate a citirii. Deloc apreciate sunt si greselile de ortografie sau fotografiile intr-o tinuta lejera”, spune un specialist in domeniu.
Pentru a fi retinut de recrutor, un CV trebuie sa atraga atentia – acesta trebuie sa sublinieze realizarile si competentele persoanei, nu sa descrie generic jobul pe care aceasta l-a ocupat.
“Poate descrie cu succes dimensiunea companiei si care a fost nivelul de responsabilitate si aria de impact a jobului, aceste zone fiind diferite de la o companie la alta in functie de modelul de business”, subliniaza Madalina Uceanu, executive director al Aims Romania.

In cazul poziþiilor de management, CV-ul devine si mai important.
“Este destul de frecvent intalnit CV-ul realizat pe un format tip site joburi, chiar si pentru nivelul acesta de experienta. Este ca si cum logoul cartii noastre de vizita este acelasi cu al altor cateva sute, si cred ca multi dintre cei care isi trimit un asemenea CV standardizat nu realizeaza acest lucru. Probabil daca s-ar pune problema designului cartii de vizita ar acorda mai multã atentie, asa cum ar trebui sa se intample si in cazul CV-ului”, mai spune Uceanu.

Iata si cum arata un CV bun.
CV-ul ar trebui sa reprezinte un element important al brandului individual. El reflecta personalitatea candidatului, il reprezinta
– sa aiba o structura clara, informaþiile pe care le contine sa fie usor de urmarit
– sa contina doar informatiile esentiale, relevante, care sa fie scrise concis. Ideal este ca CV-ul sa nu aiba mai mult de doua pagini
– sa nu fie scris cu mai multe tipuri de fonturi, casete, ingrosari sau diferite forme de text si linii. Trebuie sa fie scris cu un font usor de citit, iar informatiile sa fie aliniate
– informatiile pe care le conþine sa fie reale
– sa contina un obiectiv realist si nu un slogan sau obiective lipsite de continut copiate de la alte persoane
– sa fie atent tehnoredactat
– sa contina date de contact corecte

Am oferit aceste cateva date in speranta ca va vor ajuta la obtinerea unui loc de munca cat mai aproape de sperantele si nazuintele dumneavoastra. In rest, multa bafta!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.