Deși PSD Brașov se șubrezește, Marius Dunca se-ntărește

Deși PSD Brașov se șubrezește, Marius Dunca se-ntărește

1 99

Faptul că social-democrații brașoveni numai contează demult în calculul administrativ local al Brașovului nu este un secret și nu surprinde pe nimeni. Trendul descendent al preferințelor electoratului brașovean pentru stânga politică nu este o întâmplare a fostelor alegeri locale,oricât de neverosimilă și zdrobitoare ar fi pentru PSD-ul actual. Cel mai prost rezultat din istorie, obținut de social democrați în bătălia pentru Primăria Brașov în 2020, nu a făcut altceva decât să consfințească cantonarea social-democrației brașovene în subsolul puterii politice locale.

Cronica unui eșec previzibil
Niciodată PSD nu a străpuns vălul reticenței brașovenilor față de continuatorii și moștenitorii socialismului ceaușist, și din cauza acelui fatidic15 noiembrie 1987 pentru regimul Ceaușescu. Niciodată PSD nu a avut primar sau președinte de Consiliu Județean, câștigați prin alegeri libere. Toate funcțiile de viceprimari sau de vicepreședinți CJ au fost obținute prin negocieri intense între liderii de partide, sau au fost pierdute prin trădarea câștigătorilor alegerilor locale. Și atunci când se obțineau funcții de conducere în cei doi poli de putere locală și județeană, adeseori social democrații erau derobați de atribuții importante și erau marginalizați de liderii locali atotputernici ai PNL, PNȚ-CD, PD și PDL.

În trecut PSD a mai subzistat, acum frizează extincția locală
Au deținut numai funcțiile de  prefect de Brașov în timpul guvernărilor PSD, numit desigur tot de guvern. Era totuși ceva, care mai menținea conceptul de edil pesedist în memoria publică a brașovenilor, chiar dacă doar adjunct. Acum însă extincția social-democrată în politica administrativă locală este completă, PSD-ul nici nu mai este perceput la nivel de grup de consilieri locali și județeni, scufundarea sa în irelevanță este completă.

Marius Dunca preocupat doar să reziste
Și totuși un social-democrat prosperă neîntrerupt, de mai mult de un mandat parlamentar, la șefia PSD Brașov: Marius Dunca.
Atent învățăcel al fostului președinte Constantin Niță, Dunca a învățat un lucru fundamental de la fostul președinte, că principala datorie a unui om politic este să reziste. Un dicton atribuit lui Gheorghe Fulga, celebrul sociolog șef de serviciu secret românesc. Și, indiferent câți șefi de partid locali și naționali a fost nevoit să trădeze, a rezistat. Ne referim desigur la Niță, Mohaci, Chiriac, Dragnea, Dăncilă, și urmează conform scriptului Ciolacu.

O comisie pe post de conservant pentru Dunca
Dar nu deocamdată. Deocamdată Marius Dunca a fost chemat înspre o însărcinare mai înaltă, la o comisie parlamentară unde nu are acces orice perlamentar neverificat, ci doar cei aleși. Sau care vor cu tot dinadinsul să facă parte pentru a-și consolida poziția în partid cu ajutorul acesteia.
Ne referim desigur la Comisia Parlamentară de Control a SRI. Brașoveanul Gheorghe Duțu a făcut parte din aceeași comisie (sărind mai apoi ca șef a celei mai importante agenții, ANRM) , Constantin Niță din cea de control a SIE (mai apoi ministru plin). Ceea ce intenționează senatorul Dunca este să se folosească de poziția în această comisie pentru a se face agreabil serviciului de informații pentru ca, într-un fel sau altul, Marcel Ciolacu să fie sugestionat să-l lase pe Dunca la șefia PSD Brașov. Cu consecințele electorale binecunoscute, în anul 2024.

Abisul în care s-a avântat  Marius Dunca poate fi ultimul
Deocamdată strategia sa personală pare să funcționeze. Rămâne însă de văzut dacă va și funcționa, pentru că profunzimile combinatoricii serviciului de informații, la al cărui control parlamentar s-a inserat fostul ministru PSD al Tineretului și Sportului, s-ar putea să-i scape, în esență. În fond, ,,Dacă vei privi adânc în Abis, și Abisul va privi adânc în tine,, avertiza Nietzsche.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

  1. Dunca e bun. Ciolanu e bun. Scopul lor este să bage pizideaua în tomberonul politicii, lângă țărăniști.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.