Deseuri de milioane mutate din calea Autostrazii Transilvania

Deseuri de milioane mutate din calea Autostrazii Transilvania

0 166

Autostrada Transilvania, inca inexistenta, aduce cu ea deja o serie de probleme administrativ-organizatorice.
Ultima chestiune pe care autoritatile clujene o au de rezolvat este mutarea unor deseuri chimice din calea tavalugului de asfalt care ameninta sa se intinda pe cativa kilometri buni pana la sfarsitul anului 2012.
Adevarata problema este ca autoritatile clujene sunt acuzate ca vor sa incredinteze direct un contract de 16 milioane de euro vizand lucrari de mutare a unor deseuri chimice din calea viitoarei Autostrazi Transilvania.
Este vorba despre 150.000 de tone de deseuri chimice de hexaclorciclohexan provenite de la fostele Uzine Chimice Turda, care ar urma sa fie duse pe raza localitatii Badeni, judetul Cluj.
Sub pretextul ca lucrarile trebuie executate foarte repede, autoritatile se pregatesc sa le incredinteze direct, fara licitatie, firmei I&C Invest SRL din Turda.
„Pretul normal, cu un profit de peste 50 la suta, este cam de trei euro/tona de deseu transportat. Rezulta un pret de pana in 500.000 de euro. Chiar daca am adauga si construirea celulei, si tot nu ar trece de un milion de euro”, a declarat patronul unei firme de constructii din Cluj.
Daniel Calugar, patronul firmei I&C Invest SRL din Turda, recunoaste ca suma de 16 milioane de euro a fost fixata chiar de el. „Am dus negocieri cu Bechtel si cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, dar totul se rezuma in prezent la simple discutii. Eu am vrut sa mutam deseurile intr-o fosta balastiera a firmei mele, dar a cazut si vor fi alese alte locuri, tot ale mele. Cu Bechtel cred ca o sa lucram ca subcontractori. Investitia o vom face noi, firma noastra. Construirea unei celule costa intre 5 si 6 milioane de euro. Avem in plan sa facem 5-6 celule de depozitare”, ne-a spus Daniel Calugar.
Reprezentantii companiei Bechtel au alta varianta. „Mutarea deseurilor intra in responsabilitatea CNADR. Prin contract, ei se obliga sa ne predea terenul liber de orice sarcini de expropriere, relocare de utilitati, descarcare arheologica”, afirma Bogdan Sgarcitu, director de comunicare la Bechtel.
In toata aceasta afacere, persoanele direct implicate si afectate de aceste masuri nu prea au nici un cuvant de spus.
Satenii din satul Badeni au protestat saptamana trecuta cand au aflat despre intentia autoritatilor de a muta, pe raza localitatii, un depozit de 150.000 de tone de deseuri chimice. Oamenii explica faptul ca isi castiga existenta din cultivarea zarzavaturilor si ca un depozit cu deseuri chimice ar afecta ecosistemul zonei.
La randul lui, prefectul judetului Cluj, Florin Stamatian, a declarat ca, prin discutii, s-a cazut la pace. „Oamenii au cazut de acord sa le mutam tot in Badeni, dar in alt loc”, a spus prefectul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.