Desant DIICOT la RATBV !

Desant DIICOT la RATBV !

1 152

Procurorii DIICOT au ajuns şi la RATBv. Mai exact, o amenii legii au ridicat, la sfârșitul săptămânii trecute, sute de documente privind achiziția autobuzelor turcești în care călătorii și șoferii suferă împreună în ceea ce poate fi denumită Afacerea Menarini. Mai exact, procurorii verifică contractele prin care Primăria Brașov a achiziționat cele 105 autobuze Menarini.

În cauză procurorii au cerut sprijinul experților de la Autoritatea Rutieră Română pentru a evalua caracteristicile tehnice ale autobuzelor turcești dar și modificările care au fost făcute la softurile acestor vehicule.
De asemenea procurorii verifică și condițiile în care firma turcă a fost înscrisă și desemnată adjudecatara licitației pentru livrarea celor 105 autobuze la Brașov.

Potrivit anchetatorilor, autobuzele Menarini nu îndeplineau caracteristicile tehnice impuse pentru a se înscrie la licitația RATBV, însă prin modificarea parametrilor de funcționare a motorului, vehiculele au fost aduse „artificial” la performanțele vehiculelor oferite de firmele concurente.

În acest fel, reprezentanții turci s-au situat cu ofertele mult sub cele oferite de concurență, la un preț de producție mai mic. Diferența a făcut-o motorizarea, de numai 8.000 de centrimetri cubi la autobuzele Menarini, când minimul acceptat pentru Brașov era de 12.000 de centrimetri cubi.

Diferența a fost suplinită prin resoftarea autobuzelor, cu ajutorul unui CIP. Montarea acestor cipuri presupune supraturarea autobuzelor și creșterea considerabilă a consumului de carburant și a uzurilor.
Specialiștii estimează că autobuzele Menarini nu vor reuși să iasă funcționale din perioada de garanție.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul declară că în cele câteva luni de funcționare regia de transport – RATBV – a cheltuit sume incredibile pentru reparațiile autobuzelor Menarini.
Iulian Rinder

COMENTARII

  1. Achizitia autobuzelor turcesti un tun marca Sripcaru (beneficiar) sub umbrela BERD (finantator). Va fi, ca de obicei, o cercetare (parchetarii sunt si ei oameni) lungă cu final asteptat clasare. Oameneii uita, judecatorii sunt sufocati de dosare, Georgrica un nou mandat, mafia (politica-economica) de la Brasov tot mai tare etc. etc. Cel mai bine pentru Brasov un nou primar.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.