Denia de MIERCURI seara

Denia de MIERCURI seara

0 130

In Sinaxarul Deniei de Joi care se savarseste Miercuri Seara, se arata ca in Sfanta si Marea Joi sunt praznuite patru lucruri: sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de Taina, adica predarea infricosatoarelor Taine, rugaciunea cea mai presus de fire si vanzarea (tradarea) Domnului.
Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Sai Pastele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Pastele cel Nou, adica identificarea painii si vinului binecuvantate cu Trupul si Sangele Sau. Iubirea lui Hristos care se daruieste in Cina cea de Taina este iubirea Sa mantuitoare mai tare decat pãcatul si moartea, cum va arata pe Cruce cand iarta pe cei ce-L rastignesc, iar dupa Inviere il iarta pe Petru care, din frica, s-a lepadat de Iisus. Prin Cina cea de Taina, Hristos redescopera ca darurile creatiei, reprezentate prin paine si vin, sunt daruri ale iubirii Sale pentru oameni, iar cand El le sfinteste prin prezenta Sa iubitoare, ne daruieste insasi iubirea Sa datatoare de viata vesnica: ” Cine mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia, in ziua cea de apoi. Caci trupul Meu este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura” (Ioan 6, 54-55).
In Cina cea de Taina, Hristos Cel intru toate ascultator de Dumnezeu daruieste oamenilor Paradisul cu Pomul Vietii (cum scrie Sfantul Isaac Sirul), pe care Adam l-a pierdut prin neascultare de Dumnezeu si nepostire, pentru ca a socotit ca darurile sunt mai de pret decat daruitorul. Prin Taina Sfintei Euharistii, Hristos-Domnul ne arata ca adevarata viata este o existenta euharistica, de comuniune cu Dumnezeu si de recunostinta fata de El – Izvorul si Datatorul vietii vesnice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.