Demnitarii fara business class

Demnitarii fara business class

0 87

Guvernul va limita cursele aeriene de tip business class pentru demnitari, va elimina unele sporuri salariale si ia in calcul acordarea primelor de Sarbatori doar pentru functionarii considerati „merituosi”, pentru a reduce costurile bugetare, au declarat, duminica, agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Masurile sunt incluse intr-un document elaborat de consilierul premierului Dan Iliescu si discutat in sedinta de joi a Guvernului, urmand sa fie introduse prin hotarare de guvern, cu cateva zile inainte de finalul mandatului.
Documentul contine masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru reducerea cheltuielilor la nivelul admistratiei centrale.
Ca masuri pe termen scurt se propune acordarea primelor de Sarbatori doar pentru functionarii „merituosi”, aprobarea curselor aeriene in sistem business class doar pentru deplasarile in afara Europei ale demnitarilor, amenajarea pomilor de iarna numai in anumite spatii, nu in fiecare birou al institutiei, limitarea la maximum a cheltuielilor pentru materiale promotionale acordate de catre institutiile publice, precum agende, felicitari, pixuri, calendare, ceasuri.
„Printre astfel de materiale promotionale se regaseste de multe ori un glob de cristal cu sigla Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, de 200-300 euro bucata, nefunctional si pe care nu il pastreaza nimeni”, au aratat sursele citate.
Alte masuri avute in vedere sunt limitarea la maximum a abonamentelor la ziare si reviste, propunandu-se ca alternativa citirea acestora pe Internet, si reducerea numarului de masini si soferi destinate directorilor, contabililor si altor functionari, prin obligarea acestora de a solicita autovehicule in interes de serviciu la un dispecerat.
„Nu va mai fi fiecare cu masina lui si un sofer care sa stea de dimineata pana seara la dispozitia cuiva, ci cine are nevoie de masina suna la dispecerat. S-a propus de asemenea ca soferii sa lucreze in schimburi, intre orele 07.00-15.00 si 15.00-23.00, fara sa mai fie platite ore suplimentare aiurea, ci numai daca un sofer depaseste programul de lucru de opt ore”, au aratat sursele.
Reducerea la maximum a orelor suplimentare, pentru care sunt platite sporuri salariale, si gasirea unei solutii prin care un functionar sa isi incheie activitatea in cele 8 ore de program sunt prevazute de altfel in documentul guvernamental.
Eficientizarea muncii de birou si redistribuirea sarcinilor catre alte institutii sau departamente sunt indicate ca o solutie pentru a preveni angajarea altor functionari.
Guvernul mai are in vedere interzicerea cursurilor de perfectionare efectuate de functionarii publici in afara localitatii sau in zone turistice, in special pe litoral (vara) si in statiunile montane (iarna), precum si un control mai atent al publicitatii de stat.
Ca masuri pe termen mediu si lung se intentioneaza modificarea Legii salarizarii personalului bugetar prin eliminarea unor sporuri salariale acordate angajatilor (precum sporurile de radiatii, confidentialitate si de munca in conditii grele platite soferilor si femeilor de serviciu), precum si modificarea Legii functionarilor publici prin simplificarea procedurilor de destituire a functionarilor considerati „lenesi sau incompetenti”.
„Legea va fi modificata in asa fel incat persoanele lenese sau incompetente sa poata fi concediate. Procedura actuala este greoaie si e aproape imposibil sa disponibilizezi un functionar incompetent”, au aratat sursele.
Documentul incluzand toate aceste masuri a fost inmanat, joi, de premierul Tariceanu ministrului de Finante, cu solicitarea de a prezenta in urmatoarea sedinta de guvern un proiect de hotarare privind reducerea cheltuielilor publice in administratie.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.