Demersuri de urgenta pentru solutionarea problemei ursilor agresivi din Brasov

Demersuri de urgenta pentru solutionarea problemei ursilor agresivi din Brasov

0 57

Prefectul Adriana Dontu a convocat in cursul zilei de vineri, 1 august, in regim de urgenta, o sedinta cu toti factorii locali implicati in gestionarea problemei ursilor gunoieri din municipiul Brasov. Acest demers a fost derulat in urma unui incident deosebit de grav, petrecut in cursul noptii de joi spre vineri, in urma caruia un barbat si-a pierdut viata in zona Aleii de sub Tampa. La sedinta au participat reprezentantii Primariei Brasov, ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Amatori, ai Institutului de Cercetare si Amenajament Silvic, Jandarmeriei si de la Brigada Mobila de Jandarmi, Inspectoratului de Politie Judetean, precum si ai Politiei Comunitare Brasov. Cu acest prilej, prefectul Adriana Dontu a fost informat ca se fac demersuri pentru neutralizarea ursoaicei ce prezinta comportament deviant, care in opinia specialistilor ar fi atacat persoana decedata. Astfel, pe raza Masivului Tampa va patrula o echipa de vanatori specializati, care au primit autorizatia din partea Ministerului Mediului pentru a impusca animalul cu comportament deviant.
De asemenea, s-a decis ca in zona perimetrului impadurit sa se treaca la suplimentarea efectivelor patrulelor Politiei Comuniare si Primariei Brasov, cu reprezenati ai Jandarmeriei si Politiei. Membrii patrulelor vor interzice accesul brasovenilor si turistilor in zona pana la neutralizarea animalului agresiv.
Prefectul de Brasov a solicitat sa se continue actiunile de aprovizionare cu hrana a animalelor, in zone indepartate de aria locuita. In plus, institutiile vor pregati, la solicitarea prefectului, si un plan de actiune similar pentru zona Predeal, unde s-au semnalat alte efective mari de ursi.
In urma discutiilor purtate, toate institutiile implicate au semnat o adresa ce a fost transmisa catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. In cuprinsul acestui document, s-a repetat solicitarea confirmarii cotei de vanatoare pentru perioada 2008-2009 la 37 de exemplare, avand in vedere ca specialistii arata ca numarul efectivelor de ursi din zona Brasov depaseste cu mult optimul. Un alt punct de pe adresa transmisa forului din Capitala s-a referit la suplimentarea fondurilor alocate pentru Institutul de Cercetare si Amenajamant Silvic Brasov, pentru achizitionarea de tranchilizante. „Facem apel catre toti cetatenii sa respecte avertizarile formulate de reprezentantii institutiilor publice brasovene si sa evite sa circule in zona impadurita a municipiului si contactul cu animalele. Aceasta este o conditie necesara pentru ca planul de masuri adoptat sa aiba rezultatele scontate”, a precizat prefectul Adriana Dontu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.