Deficit mare – riscuri pe masura!

Deficit mare – riscuri pe masura!

0 59

Inainte de mini vacanta de primavara FMI a dat verdictul pentru economia romaneasca.
Fondul Monetar International recomanda Romaniei un deficit bugetar de 1,75 la suta din PIB in 2008, fata de nivelul de 2,75 la suta din PIB stabilit in buget, sau de 2,25 la suta din PIB dupa recenta rectificare bugetara, potrivit reprezentantilor institutiei financiare internationale.
Misiunea FMI, care a finalizat luni consultarile anuale cu Romania, avertizeaza autoritatile de la Bucuresti sa se opuna initiativelor in contextul alegerilor din 2008, care ar genera riscuri pentru tintele fiscale si care ar afecta stabilitatea macroeconomica.
Romania a inregistrat in 2007 o incetinire a reformelor structurale, element esential pentru mentinerea cresterii economice, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Albert Jaeger, seful Misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria.
Romania este in urma celor mai multe noi state membre ale Uniunii Europene, mai ales in ceea ce priveste anumite aspecte legate de mediul de afaceri, precum obtinerea licentelor sau plata impozitelor, a spus Jaeger.
De asemenea, FMI este preocupat de nivelul deficitului de cont curent, de aproape 14 la suta din PIB in 2007, pe care il considera nesustenabil, si de inflatia ridicata, care a ajuns in martie la 8,63 la suta, anualizata.
In opinia expertilor FMI, Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa continue sa consolideze politica monetara, iar institutia financiara internationala se asteapta ca inflatia din 2009 sa se incadreze in intervalul tinta.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.