Debandada in protectia monumentelor!

Debandada in protectia monumentelor!

0 57

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat, de Ziua Patrimoniului, ca MCC va modifica Legea monumentelor mergand pana la introducerea de sanctiuni penale pentru aceia care nu respecta prevederile in materie.
In Romania exista in prezent 30.000 de obiective incluse pe lista MCC a monumentelor clasate, protejate.
Modificarile vizeaza, in principal, schimbarea modului de inventariere a monumentelor, punctual, „bob cu bob”, si nu pe zone, si introducerea de noi reglementari privind avizele de desfiintare (demolare) „pentru a reduce la maximum abuzurile autoritatilor locale”.
Potrivit lui Iorgulescu, citat de ROMPRES, modificarile legii vor fi „introduse printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care va fi emisa pe timpul vacantei parlamentare, tocmai pentru a actiona cu maxima celeritate”.
Ministrul Culturii si Cultelor a mai anuntat ca se intentioneaza modificari si in ceea ce priveste preemtiunea statului asupra unor monumente, astfel incat sa fie „ingradite speculatiile cu cladiri de patrimoniu”.
In context, Adrian Iorgulescu a criticat dur ceea ce a numit „eliberarea de catre autoritatile locale, fara discernamant si fara avizul MCC, a autorizatiilor de demolare a unor cladiri de patrimoniu”.
Potrivit unor statistici ale MCC, in perioada 2004-2007 au fost eliberate 300 de astfel de avize, desi prin Legea 350/2001, referitoare la urbanism, se prevede obligativitatea autoritatilor locale de a emite astfel de hotarari pe baza Planului de Urbanism General (PUG).
”Sunt multe localitati care nu au astfel de PUG-uri, de pilda Constanta”, a exemplificat Adrian Iorgulescu.
Referindu-se la pedepsele penale care se pot regasi printre modificarile la Legea monumentelor, ministrul Culturii si Cultelor a subliniat ca in prezent „se lucreaza la ele, specialistii MCC trebuind sa poarte discutii cu cei ai Ministerului Justitiei pentru a le pune de acord prevederile generale in domeniul penal”.
In ceea ce priveste Capitala, Adrian Iorgulescu a subliniat ca „Bucurestiul trebuie sa se dezvolte, dar ca lucrarile trebuie facute cu menajarea patrimoniului existent si nu cu batjocorirea lui”.
”Cred ca un exemplu pentru Bucuresti este Parisul, unde nimeni nu s-a atins de nicio cladire veche din centrul urbei”, a spus ministrul Culturii si Cultelor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.