De ce se temeau mulți brașoveni nu au scăpat – s-a aprobat!...

De ce se temeau mulți brașoveni nu au scăpat – s-a aprobat! Primăria vine cu supraimpozitarea clădirilor!

0 410

După ce la începutul săptămânitrecute inspectorii Primăriei și cei ai Direcţiei Fiscale şi cei ai Poliţiei Locale Braşov au finalizat documentaţiile pentru primele clădiri degradate pentru care se vor aplica impozite majorate cu procente cuprinse între 100 % şi 500%, începând cu data de 1 ianuarie 2020, aceste supraimpozitări au devenit hotărâri al CL Brașov, fiind aprobate în plen..

Macedonschi îl acuză pe Scripcaru că nu a oferit suficient timp proprietarilor

Ei bine, vineri, în plenul CL primele 13 proiecte de hotărâre privind supraimpozitarea clădirilor lăsate în paragină au fost votate, dar au stîrnit și controverse în şedinţa Consiliului Local Braşov.
Astfel, înainte de a se vota actele normative, consilierul local Cristian Macedonschi (FDGR) a declarat că proprietarii au primit recent somaţii, prin care erau anunţaţi că trebuie să îşi reabiliteze imobilele într-un timp foarte scurt.
Vizibil iritat, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „de aproape un an de zile, noi am trimis sute de notificări către proprietarii imobilelor cu probleme.
Deocamdată, am pregătit hotărârile privind supraimpozitarea pentru 13 clădiri, însă vor urma şi altele, pentru că mai sunt sute. Cei care fac parte din comisia de evaluare vor fi degrevaţi de activităţile zilnice, pentru a avea mai mult timp că facă muncă de teren”.

Dacă încep reparațiile scapă de supraimpozitare
În aceste condiţii, în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov din 30 august au fost aprobate cele trisprezece hotărâri de Consiliu Local pentru ce vizează tot atâtea imobile pentru care proprietarii trebuie să plătească impozite majorate de anul viitor. 
Situaţia se poate schimba dacă până la finalul anului deţinătorii acestor clădiri încep reabilitarea imobilelor.
Conform proiectelor de hotărâre, cota maximă de impozitare, respectiv 500% a fost stabilită pentru imobilul din Braşov de pe str. Crişan nr. 15.
De asemenea, pentru o clădire de pe strada  Horia nr. 10, a fost stabilit un impozit majorat cu 400%, iar pentru celelalte 11 imobile, comisia a propus majorarea impozitului cu 300%.

Aro Palace – sancţionată  preventiv!  
Pe de altă parte, primarul a amintit că pe lista celor 13 imobile a fost inclusă şi aripa veche a hotelului Aro Palace, chiar dacă anul acesta a obţinut un certificat de urbanism pentru reabilitare.
El a explicat şi de ce s-a luat această decizie: „Nu vrem să păţim ca în cazul societăţilor comerciale care, pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, încheiau contrate de salubritate cu o valabilitate de  două sau trei luni, apoi aruncau gunoiul la tomberoane.
Aro Palace a obţinut certificatul de urbanism, iar acum are dosarul depus la Direcţia de Cultură a Judeţului Braşov. Dacă va demonstra că a început procedurile pentru reabilitarea imobilului, la începutul anului 2020 va fi exceptat de la plata impozitului”.
Într-un final, toate cele 13 hotărâri de consiliu local (HCL) au fost aprobate cu unanimitate de voturi. Pentru clădirile amintite, dacă nu se ocupă de reabilitare, proprietarii ar urma să plătească de anul viitor impozite mai mari cu procente cuprinse între 300% şi 500%. 

Lista celor 13 clădiri propuse pentru supraimpozitare  
1. Imobil din Braşov, str. Şirul Gheorghe Dima nr. 1- majorare impozit cu 300%
2. Imobil din Braşov, str. Căpitan Ilie Birt nr. 24 – majorare impozit cu  300%
3. Imobil din Braşov, str. Postăvarului nr. 66 – majorare impozit cu 300%
4. Imobil Poiana Braşov – Complex Favorit, str. Poiana Ursului nr. 5 – majorare impozit cu 300%
5. Imobil Poiana Braşov – Restaurant şi Hotel Ciucaş, str. Poiana Doamnei nr. 11 – majorare impozit cu 300%
6. Imobil din Braşov, str. Constantin Brâncoveanu nr. 2 – majorare impozit cu  300%
7. Imobil din Braşov – Hotel Aro Palace, B-dul Eroilor nr. 27 – majorare impozit cu 300%
8. Imobil din Braşov – Restaurant Panoramic, Aleea Tiberiu Brediceanu – majorare impozit cu 300%
9. Imobil din Braşov, str. Prundului nr. 8 – majorare impozit cu 300%
10. Imobil din Braşov, str. Crişan nr. 15 – majorare impozit cu 500%
11. Imobil din Braşov, str. Horia nr. 10 – majorare impozit cu 400%
12. Imobil din Braşov, str. Prundului nr. 29 – majorare impozit cu 300%
13. Imobil din Braşov, Str. Cerbului nr. 2 – majorare impozit cu  300%.

Ce reprezintă imobilele supraimpozitate?
Pe listă se regăsesc, printre altele, fostul spital de dermatologie de lângă Maternitate, care stă să cadă, dar şi aripa veche a Hotelului Aro Palace, care are nevoie de reparaţii la faţadă. Cu toate acestea, pentru ambele imobile, comsia a stabilit acelaşi impozit majorat, respectiv 300%.
Fostul Spital de Boli Dermato-Venerice de pe Şirul Gheorghe Dima nr. 1 a fost închis în anul 2012, după ce a fost vândut de Consiliul Judeţean Braşov unui investitor israelian, care a avut în plan să construiască un hotel în locul fostului spital.

Iniţial, s-a pus problema demolării clădirilor, însă, în anul 2014, un ONG din Bucureşti a depus o cerere prin care a solicitat includerea imobilului în lista monumentelor istorice de importanţă locală şi nici acum nu a apărut o decizie finală în acest dosar.
Argumentul celor care au solicitat includerea clădirii pe lista monumentelor istorice a fost că în acest imobil, construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a funcţionat primul spital public din Braşov.
În schimb, actualul proprietar a susţinut, încă de la început, că această clădire nu mai poate fi decontaminată, iar structura de rezistenţă este afectată, motiv pentru care trebuie demolată. Din anul 2012, clădirea nu a mai fost întreţinută, iar anul trecut s-a prăbuşit o porţiune din acoperiş.
În urma evaluării realizate de comisie, pentru această clădire, proprietarul ar urma să plătească un impozit majorat cu 300%.

Certificat de urbanism pentru Hotelul Aro Palace 
În ceea ce priveşte aripa veche a hotelului Aro Palace, aceasta a fost construită în anul 1939, după un proiect al lui Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă, iar în anul 2012, pentru că nefiind modernizată, nu mai dădea bine pe lângă vecinul său de lux. De mai mulţi ani, proprietarul a anunţat că are în plan modernizarea acestui corp de clădire, însă nu a nu a făcut nici un pas concret în acest sens.
Anul trecut, SC Aro Palace SA a primit o somaţie de la Primăria Braşov, prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că are obligaţia de a reabilita clădirea.
Anul acesta, conducerea companiei a obţinut un certificat de urbanism aripa veche urmează a fi modificată cu „păstrarea volumetriei exterioare”, ceea ce înseamnă că nu vor fi aduse modificări majore. Totuşi, după cum rezultă din certificatul de urbanism, printre altele, amenajarea săli de conferinţe şi bar la etajele 9-10. Conform actualei configuraţii a clădirii, pentru spaţiile de cazare există 8 etaje. Peste camerele de la etajul 8, cu foarte mulţi ani  în urmă funcţiona o piscină.
De asemenea, proiectul de modernizare a clădirii mai prevede refacerea finisajelor de la faţade extinderea suprafaţei construite la nivelul etajului 1, prin supraetajarea construcţiilor dinspre str. Sf. Ioan, amenajarea de terase, modernizarea restaurantului din acest corp.
Amintim ca la începutul acestui an, conducerea societăţii comerciale a anunţat că va investi 665.000 de lei în modernizarea faţadei aripii vechi a hotelului Aro Palace.
Pentru acest imobil, comisia de expertiză constitutuită prin dispoziţie de primar a decis a propus ca de anul viitor SC Aro Palace SA să plătească pentru această clădire un impozit majorat cu 300%.
Pe lista celor 13 clădiri neîngrijite se regăseşte şi Restaurantul Panoramic, aflat tot în proprietatea SC Aro Palace SA. Şi pentru acest imobil este propus un supraimpozit de 300%.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.