DE CE NU DA BINE „IN POZA” CATALIN PREDOIU !!

DE CE NU DA BINE „IN POZA” CATALIN PREDOIU !!

0 1212

Păstrarea nominalizării lui Cătălin Predoiu ca posibil prim-ministru
al unui guvern PNL. a fost lansată mai întîi în cadrul PDL, cînd acest partid se gîndea dacă… va mai rămîne pe scena politică după ce Traian Băsescu îi făcuse „pa-pa” de la perdeluţă şi cînd începuse migraţia unor membri spre… noul PMP.
Astea sînt datele istorice ale acestei nominalizări,principalul  criteriu …revelator,a fost rezultatul lectiior intense de „dictsie” pe care le-a luat dl. Predoiu ca sa scape de galustele morfolite in gura…cand vorbea public!!.
Pînă la alegerile prezidenţiale de anul trecut, PSD avea o majoritate confortabilă în Parlament prin alianţa cu UNPR, UDMR, PC şi minorităţi, aşa încît în interiorul PNL nici un lider important nu era dispus să intre în gura presei pentru a fi tocat şi dat la raţe pînă la alegerile următoare. Deci,doar pe post de…nechezol dl. Predoiu a rămas varianta din umbră pe care nimeni nu o lua în considerare, nici măcar în PNL! Numai că, odată cu apariţia „Dosarului Ponta” la DNA, ceea ce părea imposibil ,devenea foarte plauzibil, mai ales după ce acest dosar a fost trimis în instanţă!
În mod normal, schimbarea radicală intervenită la nivelul Guvernului Ponta ar fi trebuit să genereze în PNL o dezbatere extrem de serioasă pe tema viitorului guvern liberal, căci acum o cădere a Guvernului Ponta poate surveni în orice clipă! În politică, apele nu sînt niciodată liniştite, aşa încît i se putea spune lui Cătălin Predoiu că lucrurile s-au schimbat şi că PNL, măcar pentru o vreme, nu-şi poate permite să aducă la guvernare oamenii compromisi care au făcut parte din Guvernele Boc, pe care electoratul le-a măturat prin vot în 2012. Ascultător cum îl ştim, Predoiu ar fi acceptat imediat situaţia (ştiind că el mai are o „nominalizare” şi în Dosarul „Gala Bute”), căci chiar el ar fi trebuit să se gîndească ce naiba ar fi scris presa, văzîndu-i în guvern alaturi de Vasile Blaga, Ialomiţianu, Fluture, Vass, Roberta Anastase şi chiar pe Emil Boc! Cătălin Predoiu m
În ciuda acestor evidenţe, PNL o ţine langa cu nominalizarea lui Cătălin Predoiu, ca şi cînd ar spune: „Lasă, domne, nu vezi că guvernul PSD nu cade? Ce rost are să ne strofocăm de acum?”. Poate că au dreptate,  totuşi, alegerile parlamentare bat la uşă, iar PNL dă senzaţia că nu are, în afara foştilor miniştri, alte cadre pregătite să conducă ministerele. Or, asta înseamnă sinucidere curată! Să ne gîndim doar la faptul că numai numele MRU i-a suflat lui… Klaus Iohannis vreo 20 de procente în sondaje!
Pe acest fond destul de greu de înţeles de cineva din afara jocurilor politice, ne punem, în mod firesc, întrebarea: VREA, CU ADEVĂRAT, PNL SĂ PREIA ACUM GUVERNAREA? Ambele variante – vrea şi nu vrea – au cîte o explicaţie, însă sentimentul transmis de cei doi lideri oficiali ai PNL este că parcă le place mai mult să-l înjure de pe margine pe Victor Ponta decît să intre în teren şi să joace! Ei îl înjură pe Ponta, dar stau cu ochii spre Cotroceni, întrebînd din priviri: „Nu-i aşa că sîntem buni, domnule preşedinte?”.
Dacă vrea cu adevărat să preia guvernarea, PNL ar trebui să apară public cu un guvern, astfel încît să înlăture suspiciunea că vrea să readucă la Putere armata de rezervisti a lui Traian Băsescu din guvernele Boc şi Ungureanu. Chiar şi cei mai înverşunaţi simpatizanţi liberali, nu văd cu ochi buni reinstaurarea puterii care a tăiat salariile, a impozitat pensiile şi, în general, a produs un adevărat dezastru economic. Mai simplu sus, cum să revină miniştrii lui Boc şi Băsescu, tocmai atunci cînd oamenii credeau că au scăpat de regimul pe care l-au măturat prin vot în 2012? Or, cu Cătălin Predoiu ca posibil prim-ministru, PNL nu înlătură această impresie, ci o adînceşte!Cătălin Predoiu mc
Dacă, însă, nu vrea să preia acum guvernarea, ci doar să şubrezească la foc mic PSD şi Guvernul Ponta, atunci sînt de înţeles aceste acţiuni sortite eşecului, cum este şi moţiunea de cenzură care se va discuta marţi în Parlament.  În această variantă, surprinzătoare doar pentru cei care n-au exerciţiul jocurilor politice, există, totuşi, o miză cu bătaie lungă: şubrezenia lui Victor Ponta, mai ales de Dosarul de la DNA, reprezintă o ţintă sigură,  pentru campaniile electorale de la anul care s-ar putea să fie devastatoare pentru PSD!
Acceptă, oare, PNL această situaţie sau deja liberalii se gîndesc că o eventuală moţiune de cenzură, depusă prin februarie 2016? Mai ales că pînă atunci vor avea de luptat nu numai cu un prim-ministru în stare de judecată, ci şi cu un partid condus de un preşedinte probabil… condamnat definitiv! De aceea, liberalii n-ar trebui să adopte rigid teoria „lasă că vedem noi atunci!”, ci să arate de pe acum care sînt personalităţile cu care să ne convingă că un Guvern PNL este mai bun decît actualul Guvern Ponta!
Cu Predoiu, avîndu-i în spate pe Vasile Blaga, Andrea Paul Vass,Ialomiteanu,Igas-Branconaj, Raluca Turcanu sau Elvis Săftoiu, „marele”PNL pare  să semene cu acel PDL care, la alegerile din 2012, îşi schimba mereu denumirea şi culoarea de pe bannere… Pentru asta e nevoie mai întîi  lista miniştrilor unui asemenea cabinet,  tocmai cu numele cele mai compromise din politica ultimilor ani, între care există, fără îndoială, şi numele lui Cătălin Predoiu!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.